Westerwolde wil snel duidelijkheid over behoud gemeentelijke gebouwen

Het gemeentehuis in Wedde dat eerder al de deuren sloot
Het gemeentehuis in Wedde dat eerder al de deuren sloot © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeenteraad van Westerwolde wil dat gauw wordt gekozen welke gemeentelijke gebouwen worden behouden en welke afgestoten. ‘We hadden kosten kunnen besparen als die duidelijkheid er nu al was’, zegt Ronald Koskamp van de grootste partij, Gemeentebelangen.
Begin februari moet de gemeenteraad beslissen of ze ruim twee miljoen euro willen uittrekken aan het noodzakelijke onderhoud van gebouwen die nu nog in het bezit zijn van de gemeente, maar waarbij het de vraag is of dat zo blijft. Het gaat dan onder meer om zwembaden, dorpshuizen en sportzalen.
Volgens Koskamp heeft de gemeente extra kosten gemaakt door ook te onderzoeken wat de onderhoudskosten zijn van gebouwen die nu niet meer gebruikt worden, maar nog wel in het bezit zijn van de gemeente.

Raadsleden eisen duidelijkheid

Al een paar jaar is de gemeente bezig om keuzes te maken in het gemeentelijk vastgoed. Uiteindelijk moet dat het zogenaamde 'Strategisch Vastgoedplan' opleveren. Tot die tijd is afgesproken dat gemeentelijke gebouwen beperkt onderhouden worden. Alleen noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden vinden plaats.
Het zou sterker zijn als de wethouder zou zeggen dat het er in juni gewoon is
Roeloef van Dam (PvdA) - raadslid Westerwolde
Dat noodzakelijke onderhoud kost dit jaar dus ruim twee miljoen euro, terwijl niet duidelijk is of de gemeente het gebouw wil behouden. Partijen eisen daarom zo snel mogelijk uitsluitsel van het gemeentebestuur. 'Ik vind het een behoorlijk bedrag en de volgorde is nu verkeerd', stelt Herma Hemmen (Lijst Hemmen). Zij vindt dat de gemeente eerst de keuzes moet maken om vervolgens naar de onderhoudskosten te kijken.
Ook coalitiepartij PvdA eist duidelijkheid over het gemeentelijk vastgoed. Wanneer wethouder Henk van der Goot stelt dat hij hard werkt om die duidelijk in juni dit jaar te kunnen geven, neemt de partij er geen genoegen mee. 'Het zou sterker zijn als de wethouder zou zeggen dat het er in juni gewoon is', stelt Roelof van Dam (PvdA).

Nog geen overeenstemming binnen gemeentebestuur

Maar zo makkelijk is het niet, legt Van der Goot uit: 'Als we het alleen over stenen zouden hebben, dan is het direct duidelijk. Maar we hebben ook te maken met de gebruikers van de gebouwen.' Binnen het gemeentebestuur zijn verschillende wethouders verantwoordelijk voor verschillende gemeentelijke gebouwen. En daar is nog geen overeenstemming.
Van der Goot blijft daarom bij zijn toezegging dat hij zijn best doet om rond juni een keuze te maken. 'We zijn al vergevorderd en ik hoop aankomende dinsdag in het college de laatste plooien glad te strijken. Dan zou het nog kunnen lukken', aldus de wethouder.