Donar klaar voor clash met Heroes: 'We benaderen het als een finale'

Ronalds Zakis op archiefbeeld
Ronalds Zakis op archiefbeeld © JK Beeld
Donar speelt donderdagavond een belangrijk duel in het bekertoernooi tegen rivaal Heroes uit Den Bosch. De Groningers moeten in de return van de kwartfinale een achterstand van twee punten goedmaken op de Bosschenaren.
Het eerste duel werd twee dagen voor kerst in Den Bosch met slechts twee punten verloren (66-64). Geen slechte prestatie, aangezien de ploeg van coach Erik Braal dit seizoen alle elf wedstrijden in de BNXT League tot nu toe heeft gewonnen. In de Europe Cup won Heroes in de tweede poulefase afgelopen dinsdag nog met 86-72 van het Estse BC Kalev, terwijl Donar van die ploeg eerder dit seizoen twee keer verloor.

'Belangrijke wedstrijd'

Ronalds Zakis heeft zin in de return tegen Heroes. 'Den Bosch is een topteam, dus we benaderen het als een finale. We hebben drie keer tegen Heroes gespeeld en het laatste duel was het beste van onze kant. Deze wedstrijd is heel belangrijk. Den Bosch speelt veertig minuten lang goed, dus ons doel is om in de wedstrijd te blijven', aldus de 35-jarige Let.

'Nieuwe energie meegenomen uit Letland'

Ondertussen heeft Zakis het naar de zin in Groningen: 'Persoonlijk gaat het goed. Groningen bevalt me uitstekend en we beginnen steeds beter te spelen. We hadden een kleine break voor het nieuwe jaar, dus toen kon ik naar huis in Letland om mijn familie en vrienden te zien. Dat geeft zeker nieuwe energie. Ik heb ervan genoten. Ik heb daar ook een paar keer getraind met een eigen coach.'

Problemen met knie

'Het gaat ook steeds beter met mijn knie. Ik heb er in Letland ook nog naar laten kijken. Het zijn kleine ligamenten aan de zijkanten in de knie, waar iets mis mee is. Ik kan wel alles doen, maar het doet soms een beetje pijn', aldus de 2.07 meter lange center. Afgelopen maandag kwam hij nog aan bod in het sportprogramma Noord Scoort, omdat hij na Clay Mounce de grootste sprongkracht heeft van de selectie, en tevens de sterkste is van de hele groep.

'Kippenvel van publiek'

'We zullen er keihard voor gaan tegen Heroes. We trainen ontzettend hard, maar dan ook écht hard. We benaderen een training als een wedstrijd. Geen geouwehoer, we gaan er echt hard voor tijdens de trainingen. Ik hoop dat dat zich uitbetaalt in de wedstrijd. Ook het publiek kan helpen. Afgelopen zaterdag had ik kippenvel van het publiek. Met al dat publiek speel je extra goed. Dat vond ik geweldig', besluit Zakis.

Live

Het duel begint donderdagavond om 19.30 uur en is live te volgen via een stream op deze website. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en analist Anjo Mekel. De winnaar speelt in de halve finale tegen ZZ Leiden dat zowel de uit- als thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden won.