Recordaantal bedrijven wil grond van Groningen Seaports: 'We zijn behoorlijk gewild'

De Eemshaven met op de voorgrond de lng-terminal
De Eemshaven met op de voorgrond de lng-terminal © Groningen Seaports
Ondanks alle wereldwijde problemen heeft Groningen Seaports een goed jaar achter de rug. Het havenbedrijf verwacht een winst van 17,5 miljoen euro. Ook is afgelopen jaar een recordhoeveelheid aan grond uitgegeven.
Dat maakte directeur Cas König donderdag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van het bedrijf.

Spoedklus: lng-terminal

De oorlog in Oekraïne heeft misschien wel het meeste effect gehad op Groningen Seaports. Binnen een half jaar is een drijvende lng-terminal naar de Eemshaven gekomen, waarmee Nederland onafhankelijk wil worden van Russisch aardgas.
'In maart van het afgelopen jaar zijn we begonnen met de voorbereidingen en begin september was de terminal operationeel. Nog nooit is ergens ter wereld een project van deze omvang op het gebied van gas zo snel gerealiseerd', zegt König.

'Terreinen in onze havens zijn gewild'

Daarnaast heeft Groningen Seaports achttien stukken grond uitgegeven, naar eigen zeggen een record. Het gaat om grond in de Eemshaven en bij de haven van Delfzijl. Volgens König zijn er inmiddels weinig vrije kavels over: 'Vorig jaar merkten we al dat grond schaarser werd en die trend heeft zich afgelopen jaar doorgezet. De terreinen in onze havens zijn behoorlijk gewild.'
Het jaar van Groningen Seaports in cijfers
- De verwachte winst over 2022 is 17,5 miljoen euro, een jaar eerder was dat 6 miljoen euro
- De omzet over 2022 is 58 miljoen euro, een jaar eerder 54 miljoen euro
- Afgelopen jaar is 37,4 hectare aan grond uitgegeven, een jaar eerder 36,5 hectare
- De overslag is circa dertien miljoen ton, hetzelfde als een jaar eerder
Directeur Cas König van Groningen Seaports presenteert de cijfers tijdens de nieuwjaarsreceptie
Directeur Cas König van Groningen Seaports presenteert de cijfers tijdens de nieuwjaarsreceptie © Martin Drent/RTV Noord

Oostpolder en Oosterhorn

De provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland willen de Eemshaven uitbreiden. Er lopen voorbereidingen om de Oostpolder geschikt te maken als nieuw bedrijventerrein. Daarmee willen ze de komst van grote bedrijven daar mogelijk maken. Ook is Groningen Seaports begonnen met de inrichting van industrieterrein Oosterhorn-Zuid, vlakbij Delfzijl.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie kreeg Groningen Seaports voor de achtste keer het Ecoports-certificaat. Dat is een keurmerk voor havens die iedere twee jaar duurzamer worden. Naar eigen zeggen is het havenbedrijf de eerste beheerder ter wereld die het certificaat voor de achtste keer mocht ontvangen.

Jubileum

Groningen Seaports heeft dit jaar iets te vieren. De Eemshaven bestaat namelijk vijftig jaar. Op 7 juni 1973 opende toenmalig koningin Juliana de zeehaven. Het havenbedrijf gaat dat vieren met een open dag op zaterdag 10 juni.