Blunderende vaatchirurg nog steeds aan het werk

WINSCHOTEN - Een vaatchirurg die destijds ernstige fouten maakte in ondermeer het Lucas Ziekenhuis in Winschoten is nog steeds aan het werk.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet van zijn slechte functioneren, maar een onderzoek is na 3,5 jaar nog steeds niet afgerond. Dat meldde zaterdag het VPRO-radioprogramma Argos.

Alcoholprobleem

De man, die destijds een alcoholprobleem had, maakte volgens Argos ernstige fouten in het VieCuri ziekenhuis in Venlo en in het Sint Lucas in Winschoten waar hij tussen 2002 en 2007 werkte. Daar zouden bij zeker veertien patiënten van de chirurg ernstige complicaties zijn opgetreden, waarvan een aantal met dodelijke afloop. De man is nu in dienst bij een ziekenhuis in Aberdeen. Ook in Groot-Brittannië zou inmiddels een onderzoek naar hem lopen.

Spoedtuchtklacht

In Argos zei een oud-inspecteur van de Inspectie, S.Joeloemsingh, dat hij in 2008 een spoedtuchtklacht indiende tegen de vaatchirurg. Maar de klacht werd kort daarna ingetrokken door de inspecteur-generaal. Het onderzoek loopt nog. Joeloemsingh is ontslagen, onder meer omdat hij de tuchtklacht indiende terwijl het feitenonderzoek nog niet was afgerond, aldus het programma.

Excuses

In een reactie biedt de inspectie excuses aan voor het lange voortduren van het onderzoek. De reden daarvoor is de zorgvuldigheid die moet worden betracht. De zaak is nu minder urgent om dat de chirurg in het buitenland werkt. Mocht hij weer in Nederland in dienst komen, dan zal de inspectie opnieuw kijken of alsnog maatregelen volgen, zoals een eventuele tuchtzaak.
Het Lucasziekenhuis wil pas maandag een reactie geven.