Fieke Gosselaar is nieuwe streektaalconsulent bij Centrum Groninger Taal & Cultuur

Fieke Gosselaar
Fieke Gosselaar © CGTC
Fieke Gosselaar is de nieuwe streektaalconsulent bij het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). Zij gaat zich twee dagen in de week bezighouden met het Gronings in de breedste zin; als schrijftaal, als spreektaal en als onderdeel van de Groninger cultuur en identiteit. Gosselaar is schrijver en een bekende stem in de hedendaagse Groningse literatuur.
Gosselaar gaat in samenwerking met collega’s onder meer werken aan verschillende educatieprojecten en evenementen. Hierbij spelen ook de wetenschappelijke activiteiten van het CGTC een belangrijke rol, meldt het centrum.

Romans en dichtbundels

Gosselaar, opgegroeid in Finsterwolde, debuteerde met de bundel 'Tussen de anderen'. In 2018 verscheen haar eerste roman 'Het land houdt van stilte' en vorig jaar kwam de roman 'Als je ze kent' uit. Haar Nederlandstalige romans spelen zich veelal af in de provincie. Naast romans schrijft ze gedichten in het Gronings en las ze jarenlang haar Groningstalige columns voor op Radio Noord.
Fieke Gosselaar is onze nieuwe streektaalconsulent
Gosselaar publiceerde onder meer in bloemlezingen van Dichters in de Prinsentuin, Dag van de Grunneger Toal, het online literaire platform Oader en in de bundel 'Verrassend Nedersaksisch'. Ook verscheen haar werk regelmatig in het Groninger literatuur tijdschrift Krödde.
Hoewel er in haar kindertijd thuis geen Gronings werd gesproken, leerde Gosselaar naar eigen zeggen Gronings spreken op de voetbalclub BNC in Finsterwolde. Het was dichter Jan Glas die haar later aanmoedigde om ook in het Gronings te gaan schrijven.

'Liefde voor spreektaal aanwakkeren'

Gosselaar wil meer Groningers enthousiast krijgen voor de spreektaal. ‘De taal hoort bij waar je vandaan komt en hoewel het aantal mensen dat het Gronings spreekt vermindert, heb ik de indruk dat de interesse in streektaal er wel degelijk is. Naast de educatieprojecten die er vanuit het CGTC op de scholen lopen en de ontwikkeling van apps om het Gronings online te kunnen leren, hoop ik de komende tijd bij meer mensen de liefde voor de streektaal aan te wakkeren. Ze ontdekken misschien dat de streektaal hen meer kan brengen dan ze hadden vermoed.’

Opvolger van Olaf Vos

Gosselaar volgt Olaf Vos op, die afgelopen zomer zijn vertrek aankondigde na twee jaar coördinator te zijn geweest van het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Gosselaar start op 1 februari met haar nieuwe parttime baan.