Afgelopen: Donar maakt korte metten met Heroes den Bosch

Willem Brandwijk in actie op archiefbeeld
Willem Brandwijk in actie op archiefbeeld © JK Beeld
It's Donar time! De Groningse basketballers moéten donderdagavond in MartiniPlaza winnen van landskampioen Heroes Den Bosch om door te stoten naar de halve finale van het bekertoernooi. De heenwedstrijd ging in Brabant verloren met 66-64. Donar moet dus met drie punten verschil winnen om uitschakeling of verlenging af te wenden. Bekijk het duel hier live vanaf 19.30 uur.
Een gedeelte van de selectie van coach Andrej Stimac zal met veel plezier terugdenken aan het bekerseizoen van vorig seizoen. In de finale legde Donar beslag op de begeerde trofee door af te rekenen met de tegenstander van vanavond. Voor het eigen publiek won Donar met 76-71. De Supercup ging eerder dit seizoen wél naar de Brabanders. Den Bosch liet de Groningers in eigen huis kansloos: 76-59.
Donar heeft een achterstand goed te maken vanavond. Afgelopen december eindigde de heenwedstrijd in 66-64. De verschillen waren gedurende vier kwarten ontzettend klein. Heroes was fysiek sterker, maar liet Donar zeker niet kansloos in de Bossche Maaspoort. Clay Mounce was topscorer met 12 punten. De winnaar speelt in de halve finale tegen Leiden dat zowel de uit- als thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden won.

De tegenstander

De bezoekers staan momenteel tweede in de Nederlandse competitie. Heroes wist elf keer te winnen en heeft nog geen nederlaag geleden in competitieverband, Donar is gewaarschuwd. Erik Braal is de man achter het succes van de Bosschenaren. De coach die eerder veel successen kende in MartiniPlaza maakt nu van de Maaspoort een onneembare vesting.
Chris-Ebou Ndow is topscorer bij Den Bosch. De Noor is goed voor een gemiddelde van 12,8 punten.

'Een finale'

Donar-speler Ronalds Zakis kijkt uit naar het affiche. 'Den Bosch is een topteam, dus we benaderen de wedstrijd als een finale. We hebben drie keer tegen Heroes gespeeld en het laatste duel was het beste van onze kant. Deze wedstrijd is heel belangrijk. Den Bosch speelt veertig minuten lang goed, dus ons doel is om in de wedstrijd te blijven'.
De Groningers spelen niet alleen, denkt Zakis: 'Ook het publiek kan helpen. Afgelopen zaterdag had ik kippenvel van het publiek. Met al dat publiek speel je extra goed. Dat vond ik geweldig.'

Live

Het duel begint om 19.30 uur en is live te volgen via onze stream. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en analist Anjo Mekel.