Donar is terug: Groningers maken korte metten met Den Bosch en gaan naar halve finale

Viktor Gaddefors heeft oog voor de bal
Viktor Gaddefors heeft oog voor de bal © JK Beeld
Donar heeft zich op spectaculaire wijze geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. In MartiniPlaza hadden de Groningse basketballers geen kind aan het anders zo sterk spelende Heroes Den Bosch: 72-50.
De missie was duidelijk voor de mannen van coach Andrej Stimac: na het eerder verloren heenduel moest Donar met drie punten verschil winnen om verlenging of uitschakeling af te wenden.
Samenvatting Donar - Heroes

Goed begin is het halve werk

Donar begon uitstekend aan het duel met de Bosschenaren, die nog ongeslagen waren in de competitie. De Groningers oogden fris en gaven de bezoekers geen centimeter ruimte. Na een aantal mooie aanvallen en een driepunter van Clay Mounce was Heroes-coach Erik Braal bij een stand van 9-2 gedwongen tot het aanvragen van een time-out.
Het mocht niet baten voor de bezoekers. De mannen in blauwwit bleven sterker en trokken het eerste kwart overtuigend naar zich toe: 21-12.

Gronings vuur

Ook in het tweede kwart bleef de thuisploeg de sterkere partij. Den Bosch kreeg geen tijd om op adem te komen en werd iedere schotkans ontnomen. Na een reeks aanvallende fouten en een serie punten van de bezoekers, zag coach Stimac zich genoodzaakt een time-out aan te vragen. De Kroaat wist het een en ander te repareren en zag het Groningse vuur weer ontwaken. Donar kon na een spectaculaire eerste helft rusten op rozen: 39-21
Na rust ging het feestje vrolijk verder. Donar had geen kind aan Den Bosch en vernederde bij vlagen de grote concurrent. Mede door schitterende scores van Sander Hollanders en Leon Williams liep Donar uit naar een voorsprong van 26 punten. Andrej Magdevski en Ronalds Zakis gaven met een alley oop een prachtig slotakkoord aan het derde kwart: 57-31.

Op naar de halve finale

Donar wist dat de zege binnen was. De Groningers stonden met anderhalf been in de halve finale en konden de teugels wat laten vieren in het laatste kwart. De thuisclub verwende het publiek met mooie dunks van Viktor Gaddefors en Willem Brandwijk, maar zag de voorsprong wat slinken. Vernon Taylor zorgde met een driepunter voor een mooi slotakkoord: 72-50.
Volgende horde
Donar speelt in de halve finale tegen ZZ Leiden, dat zowel de uit- als thuiswedstrijd van Aris Leeuwarden won.