Rechter: sluiting van coffeeshop De Driemaster in Stad voor vier maanden is terecht

Coffeeshop De Driemaster aan de Nieuweweg in Stad
Coffeeshop De Driemaster aan de Nieuweweg in Stad © Persbureau Meter
De burgemeester van Groningen heeft terecht de coffeeshop De Driemaster in de stad Groningen voor vier maanden op slot gegooid. Dit maakte de rechtbank donderdag bekend.
De reden om de coffeeshop aan de Nieuweg te sluiten is een te grote handelsvoorraad softdrugs. Meer dan de toegestane 500 gram. De rechter besliste eind december dat de burgemeester bevoegd was om het pand te sluiten.
In de kelder was een geheime bovenruimte met daarin meer dan 18 kilo softdrugs (gewogen met pakkingsmateriaal). De ontdekking was een bijvangst van een financieel onderzoek van de FIOD.

Achterdeurproblematiek

Tijdens de zitting haalde De Driemaster de achterdeurproblematiek aan. De softdrugs die volgens het gedoogbeleid verkocht mogen worden, moeten worden aangevoerd. De aanvoer valt daar niet onder en daar zit dan de crux. De vraag naar softdrugs is toegenomen, zodat de maximale handelsvoorraad van 500 gram meerdere keren per dag (illegaal) moet worden aangevuld, aldus de raadsman van de coffeeshop.

Grote gevaren op loer

Met deze problematiek moet een coffeeshop dealen, is de redenatie van de rechter. Er is in dit geval sprake van een aanzienlijke overschrijding van de toegestane handelsvoorraad softdrugs. Zoiets is snel bekend in het criminele circuit en dat kan grote gevaren met zich meebrengen zoals ripdeals en inbraken.
De rechter vindt dat De Driemaster bewust de regels omzeilde door in het pand aanpassingen te maken waarmee structureel de toegestane handelsvoorraad softdrugs kon worden omzeild.