FC Groningen lijdt op eigen veld ontluisterende bekernederlaag tegen Spakenburg

Feest bij Spakenburg, ontluistering op de tribunes. FC Groningen is uitgeschakeld door Spakenburg
Feest bij Spakenburg, ontluistering op de tribunes. FC Groningen is uitgeschakeld door Spakenburg © Orange Pictures/Pieter van der Woude
FC Groningen is donderdagavond op blamerende wijze uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi door de amateurs van Spakenburg. De zwaar ondermaats spelende formatie van coach Dennis van der Ree ging in Euroborg met 2-3 onderuit. Twee late treffers van Dankerlui waren tevergeefs.
De doelpuntenmakers van Spakenburg waren Youri Koelewijn en twee keer Floris van der Linden uit een strafschop. Eerstgenoemde scoorde de openingstreffer in de elfde minuut. Zijn voorzet draaide gevaarlijk in, werd door niemand meer aangeraakt en verdween achter doelman Michael Verrips. In plaats van wakker te schrikken werd het spel van de thuisploeg nog slordiger.
Hiervan wisten de bezoekers na een half uur spelen opnieuw te profiteren. Ditmaal werd Koelewijn in het zestienmetergebied omver geduwd. Scheidsrechter Makkelie twijfelde geen moment en wees naar de stip. Spakenburg-aanvoerder Van der Linden ging achter de bal staan en trapte vol vertrouwen binnen.
Twintig minuten voor tijd benutte Van der Linden zijn tweede penalty. Radinio Balker haalde invaller Dekker neer en ontsnapte aan rood, maar moest wel toezien hoe Makkelie andermaal naar de stip wees. De aanvoerder van de bezoekers haalde opnieuw feilloos de trekker over. Groningen kreeg nog hoop toen uit het niets Damil Dankerlui twee keer wist te scoren. In de zeven minuten blessuretijd viel de gelijkmaker niet meer.

Abominabel

De eerste helft van FC Groningen was van een abominabel niveau. De ploeg leek zich geen moment bewust van de urgentie van dit duel, wist nauwelijks een kans af te dwingen en leek verlamd door angst.
FC Groningen-trainer Dennis van der Ree greep in de rust in. Neraysho Kasanwirjo, Tomas Suslov en Ragnar Oratmangoen moesten in de kleedkamer achterblijven. Damil Dankerlui, Joey Pelupessy en Ramon Pascal Lundqvist waren hun vervangers. Het zorgde niet voor het gewenste schokeffect. De eerste kans in de tweede helft was meteen weer voor Spakenburg, maar een schot van Vink werd nog net op tijd geblokkeerd.

Voorwerpen

Na dik een uur spelen lag het duel nog even stil omdat er vanuit het vak met fanatieke FC Groningen-fans met voorwerpen werd gegooid. Spakenburg-speler Veenhoven leek geraakt en moest verzorgd worden. De wedstrijd kon gelukkig verder gaan. Na de aansluitingstreffers was de hoop nog even levend in de Groningse voetbalharten, maar het bleek uiteindelijk tevergeefs.
Na afloop van de wedstrijd verzamelden tientallen ontevreden FC Groningen-supporters zich voor de hoofdingang van de Euroborg, waar ook de politie zich had opgesteld om eventuele ongeregeldheden te voorkomen. De situatie bleef beperkt tot fans die enkele leuzen scandeerden.