Meer dan driehonderd zieke essen gekapt in gemeente Groningen

De gemeente Groningen ziet zich genoodzaakt 314 essen te kappen
De gemeente Groningen ziet zich genoodzaakt 314 essen te kappen © Marcel van Hoorn/ANP
De gemeente Groningen ziet zich genoodzaakt 314 essen te kappen. De bomen lijden aan een schimmel die essentaksterfte veroorzaakt. Voor de gekapte bomen komen nieuwe bomen in de plaats.
Zoals de naam doet vermoeden, zorgt essentaksterfte ervoor dat de takken van een es afsterven. De dode takken kunnen afbreken en dat zorgt, vooral als de bomen langs wegen staan, voor gevaar. De gemeente heeft daarom eind 2022 een kapvergunning aangevraagd voor de 314 essen. De bomenkap moet voor het broedseizoen voltooid zijn, laat de gemeente weten.

Nieuwe bomen

Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe boom teruggeplaatst. 'Voorafgaand aan het vervangen van de bomen wordt, in het kader van de Wet Natuurbescherming, onderzocht of beschermde planten of dieren in het geding zijn', schrijft de gemeente Groningen in haar nieuwsbrief.
Het planten van de nieuwe bomen zal gebeuren in het najaar van 2023. In sommige gevallen is het niet mogelijk om op dezelfde plek een boom terug te planten. 'In dat geval planten we een vervangende boom op een andere plaats binnen de gemeente', vertelt de gemeente.

Stadspark, Beijum en Ten Boer

Op de bomenkaart van de gemeente Groningen is te zien waar de te kappen essen staan. Hierbij valt op dat voornamelijk in het Stadspark, in Ulgersmaborg, Beijum en langs de Lageweg en Stadsweg in Ten Boer bomenkap gepland staat.