Acht jaar cel voor doodslag op zeven weken oude zoon

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Marc McLaughlin / Flickr Creative Commons
Een 40-jarige man uit Hoogezand is veroordeeld tot acht jaar cel voor doodslag op zijn zeven weken oude zoontje Noud. Tegen de man was in december, eveneens voor doodslag, negen jaar cel geëist.
Volgens de rechter mishandelde de vader de baby op 30 november 2020 zo zwaar dat het overleed. Het kind had verse bloedingen in de hersenen, achter het oog en gebroken ribben. De man ontkent tot op de dag van vandaag schuldig te zijn. Hij gaf zijn kersverse zoon de fles en het kind viel ineens weg, verklaarde de man. Hij legde het even weg, om zijn vrouw te roepen die op bed lag.
De man heeft zelf de hulpdiensten ingeschakeld. De baby is nog opgenomen in het ziekenhuis, maar overleed daar.

Eensluidend in hun oordeel

De rapporten van drie forensisch pathologen liegen er niet om, zei de rechter. Hieruit blijkt dat de baby is gestorven aan geweld van buitenaf, mogelijk door schudden of klappen. De drie deskundigen zijn eensluidend in hun oordeel: een medische oorzaak voor het overlijden is niet gevonden. De rechter schaart zich achter hun conclusie. ‘Verdachte is verantwoordelijk voor toebrengen van letsel dat leidde tot de dood’, zei de rechter.

Geen toevallige ongelukjes

Het kan niet zijn veroorzaakt door ‘simpele huis-tuin-en-keukenongelukken'. Daar is het letsel niet naar, vindt de rechter. Vader was ten tijde van het ontstaan van de verwondingen alleen met het kind. Het staat niet vast dat hij de intentie had dat de baby zou overlijden, zei de rechter, maar heeft die kans wel aanvaard.
De rechter rekende de Hoogezandster aan dat hij als vader zijn kind niet de zorg, geborgenheid en veiligheid had gegeven.

Ouder letsel

Er werd ook ouder letsel bij het kind aangetroffen. Volgens de rechter is het niet duidelijk of de vader hier ook voor verantwoordelijk is. De rechter vond het voor de Hoogezandster in het nadeel spreken dat hij geen openheid van zaken gaf en geen verantwoordelijkheid nam voor wat er is gebeurd.
Hij werkte met zijn partner wel mee aan het onderzoek naar de doodsoorzaak. Ze kregen samen nog een tweede kind, maar inmiddels staan beiden recht tegenover elkaar en verwijt de moeder de vader de dood van Noud op zijn geweten te hebben.
De man moet haar nog een schadevergoeding van 55.000 euro betalen, stelde de rechter vast.