Eis: taakstraf voor huisarts uit Haren die verkeerde verklaring afgaf na overlijden patiënte (96)

Een stethoscoop
Een stethoscoop © ANP
Tegen een huisarts uit Haren eist het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijke taakstraf van dertig uur omdat deze bewust een verkeerde verklaring zou hebben afgelegd over het overlijden van een 96-jarige vrouw uit Haren.
De vrouw overleed op 17 augustus 2020. Ze zou die dag (tijdelijk) opgenomen worden in een verzorgingshuis. Daar voelde de vrouw helemaal niets voor, maar het ging te slecht met haar om zelfstandig te blijven wonen.

Bruin flesje

Op de eerste werkdag na de vakantie besloot de arts om nog even bij de patiënte langs te gaan: 'Toen ik de straat inkwam, zag ik een ambulance staan.' De huisarts trof in de woning twee medewerkers van zorgorganisatie Zinn aan en de vrouw die op sterven lag.
Ook was er in de woning een kleindochter aanwezig. Zij was overstuur en vertelde dat haar oma vlak daarvoor iets uit een bruin flesje zou hebben gedronken. Niet veel later werd haar oma onwel en nu lag ze op sterven. 'We hebben gezocht naar dat bruine flesje, maar we hebben nergens een flesje gevonden', aldus de huisarts.

Geen poespas

Kort daarna overleed de patiënte. Hulpverleners en zorgmedewerkers die in de woning aanwezig waren verklaarden achteraf dat de huisarts zou hebben gezegd dat het overlijden als 'natuurlijke dood in de boeken' kon worden gezet. De arts zou de kleindochter 'de poespas van een toxicoloog' hebben willen besparen. Bovendien zou de arts hebben gezegd dat zij 'geen gedoe' wilde hebben en dat 'dit was zoals patiënte het gehad zou willen hebben'.

Niet pluis

Een andere professional vond het vreemd dat er geen GGD-arts bij geweest , aangezien dat wel de procedure is wanneer er twijfel is over de doodsoorzaak. Een medewerker van de uitvaartonderneming trok aan de bel bij de GGD-arts vanwege een 'niet pluis-gevoel'. Uiteindelijk bleek dat de overleden vrouw een extreem giftige pesticide in haar bloed had.
Ik voel me enorm onrechtvaardig behandeld
Verdachte huisarts uit Haren
De huisarts stelde in augustus 2020 ervan overtuigd te zijn geweest dat de patiënte een natuurlijke dood is gestorven. Bij de politierechter verklaarde de arts vrijdagmiddag: 'Ik heb in een vergelijkbaar geval de GGD-arts ingeschakeld. Dat was een enorme poespas met politieauto's. De GGD-arts zei achteraf: deze had je wel mogen aangeven als natuurlijk dood.'
De huisarts vindt ten onrechte in een kwaad daglicht te worden gesteld: 'Ik voel me enorm onrechtvaardig behandeld. Iedereen die ik dit vertel zegt: 'wat is dit voor waanzin, hebben ze niks beters te doen?'

Onderrapportage

Maar het OM neemt de zaak hoog op. 'Er is sprake van onderrapportage van niet-natuurlijke doodsoorzaken. Dat leidt tot het risico dat misdrijven worden gemist. In menselijk opzicht is het handelen te begrijpen, juridisch is het niet in de haak', aldus de officier van justitie. Het OM heeft de huisarts enige tijd geleden een taakstraf aangeboden, vergezeld van een geanonimiseerd persbericht bij wijze van waarschuwing aan de beroepsgroep.
Dit aanbod sloeg de huisarts af. 'Mijn cliënt heeft in alle oprechtheid gehandeld', aldus de advocaat van de arts. 'Mijn cliënt heeft veel verdriet en stress van deze zaak en heeft eigenlijk al straf gehad.'
De rechter doet over twee weken uitspraak.