Robin (11) maakt hondenspeeltjes om geld in te zamelen voor nieuwe hulphond

Robin met zijn zelfgemaakte hondenspeeltjes
Robin met zijn zelfgemaakte hondenspeeltjes © Marjolein Koning/RTV Noord
Hulphond Isa is negen jaar en helpt al zes jaar lang haar maatje Robin Deknatel (11). Maar de pensioenleeftijd voor hulphonden nadert voor Isa en dat betekent dat er een opvolger moet komen. Die is gelukkig al gevonden in puppy Rico. Maar de cursus tot hulphond is vrij aan de prijs en daarom maakt Robbin hondenspeeltjes, die hij verkoopt om de kosten te dekken.
Robin heeft een chronische zieke, neurofibromatose type 1. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, wanneer je wat krijgt zal een leven lang onzeker zijn. Voor Robin betekent het op dit moment dat hij slappe spieren, pijn langs zenuwwortels en weinig energie heeft. Hierdoor kan hij maar twee à drie dagen in de week naar school en ligt hij verder veel op zijn waterbed/snoezelbed.

Onafscheidelijk

Een hulphond helpt Robin op de momenten dat hij zich eenzaam voelt of lang in bed moet liggen door te weinig energie. De meerwaarde van Isa was direct duidelijk toen zij bij de Familie Deknatel in huis kwam, want vanaf dag één waren Robin en Isa onafscheidelijk.
Isa helpt Robin niet alleen mentaal, maar ook bij het openen van deuren als hij in zijn rolstoel zit, het pakken van schoenen en z'n jas, gevallen spullen oprapen van de grond, allerlei praktische zaken zodat Robin zo zelfstandig mogelijk kan leven. Maar het belangrijkste van een hulphond voor Robin is de troost die het kan bieden bij pijn, verdriet of frustratie.
Hulphond Isa
Hulphond Isa © Marjolein Koning/RTV Noord
Zoals gezegd is hond Isa al oud en gaat zij straks met pensioen. Opvolger Rico staat te popelen om Robin te helpen, maar zoals elke pup moet hij nog veel leren. De moeder van Robin, Marion Deknatel, is al druk met hem aan het trainen, maar dat is intensief en prijzig. 'Mensen in onze omgeving wouden ons hierbij graag helpen en we kregen steeds meer vragen naar onze bankrekening zodat ze een duit in het zakje konden doen' vertelt Marion.

Crowdfunding

'Hierdoor kwam het idee om een 'GoFundMe' op te zetten, zodat mensen daar iets kleins konden doneren als ze willen', gaat ze verder. 'Het grijpt je gewoon zo aan, dat mensen dit voor je over hebben, ongelooflijk', vertelt Marion emotioneel.
De crowdfundingspagina is hier te vinden.
Marion Deknatel met Isa en Rico
Marion Deknatel met Isa en Rico © Marjolein Koning/RTV Noord
Ook Robin draagt zijn steentje bij aan zijn nieuwe hulphond. De creatieve 11-jarige heeft namelijk zelf bedacht om hondenspeeltjes te gaan maken en verkopen voor de aanschaf en cursus van Rico. Die speeltjes maken is namelijk wél iets wat hij goed kan doen. 'Ook maakt het hem rustig, het is voor hem fijn en rustgevend om zo bezig te zijn', vertelt zijn vader, Henk Deknatel.
Expeditie Grunnen op bezoek bij Robin
Expeditie Grunnen op bezoek bij Robin © Marjolein Koning/RTV Noord
Expeditie Grunnen bekijk je vanaf 18.00 op TV Noord of via uitzending gemist.
Expeditie Grunnen zamelt geld in voor nieuwe hulphond
Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!