Bijna streep door rit voor goed doel vanwege glijpartij: 'Dat was schrikken!'

Jeroen Ausema maakte een glijpartij mee tijdens de Barrel Challenge
Jeroen Ausema maakte een glijpartij mee tijdens de Barrel Challenge © Eigen foto
Een stofwolk van sneeuw schiet omhoog, het geluid van slippende banden volgt en tot slot een knal. 'Plotseling heb je dan geen controle meer over de auto’, zegt Jeroen Ausema uit Ulrum. ‘We tolden rond en ik zag allerlei obstakels op ons afkomen.’
Met drie auto’s doet een groep Groningers mee aan de wintereditie van de Barrel Challenge voor het goede doel. De acht dagen durende autorit, waaraan alleen oude auto’s meedoen, ging dit jaar door Zweden, Finland en Noorwegen.
Ausema en zijn vrienden hebben met hun deelname geld ingezameld voor het Prinses Máxima Centrum. Daar volgt zijn 10-jarige dochter Nynke een behandeling: ze heeft namelijk leukemie en is ernstig ziek. Maar er is hoop op betere tijden, want de chemokuren slaan aan en de vooruitzichten zijn positief.
Bijna streep door rit voor goed doel vanwege glijpartij

Heimwee naar familie

'We hebben regelmatig contact. 'Papa zat je echt vast in de sneeuw?', vraagt ze dan. Heel leuk om te horen dat ze ons volgt en video's en foto's van onze tocht bekijkt', vertelt Ausema. 'Woensdag had ik wel een dipje. Ik wilde graag naar mijn dochter, mijn vrouw en andere dochter. Maar dan app of bel je weer even en is het weer goed.'
'Het avontuur heeft mij echt goed gedaan. Gewoon een hele week met je vrienden op pad en lang leve de lol', omschrijft hij de trip. Bij hem in de auto zat ook Jarno Vink uit Oldehove. Samen hebben ze al een keer eerder meegedaan aan de Barrel Challenge. 'Het is dit jaar wel wat zwaarder dan andere jaren. Er ligt meer sneeuw dan andere jaren en de wegen zijn echt gladder. Het is dus echt oppassen', aldus Jarno.

Op een kronkelweg gaat het mis

Er is geen stukje grijs asfalt meer te zien. Alles is wit. En daar schuilt dan ook het gevaar in, zegt Ausema. 'Het was echt spiegelglad. Daar kan geen winterband of sneeuwketting tegenop', legt hij uit. Als ze Noorwegen binnen rijden, gaat het mis.
Met een grote Groningse vlag afgedrukt op zijn Honda uit 2001 rijdt Jeroen Ausema rond.
Met een grote Groningse vlag afgedrukt op zijn Honda uit 2001 rijdt Jeroen Ausema rond. © Eigen foto
'De achterkant van de auto gleed weg en daardoor maken we ineens een glijder. De auto was niet meer meer te houden; we misten op een haar na allerlei obstakels, tolden rond en met de achterzijde van de auto gleden we een sloot in. Een diepe sloot', vertelt Ausema. Vink vult hem aan: 'Dat was echt schrikken. We keken elkaar ook met grote ogen aan, want we hebben echt geluk gehad. Via de bestuurderszijde konden we allemaal uit de auto klimmen.'
Een omwonende heeft de auto met een trekker uit de sloot gehaald. 'De weg was gewoon één grote ijsbaan. Ook de trekker had moeite om grip te krijgen, zo glad was het. Gelukkig kunnen we het navertellen en is het een mooi verhaal voor thuis', lacht Ausema.
De Groningers tijdens de terugreis
De Groningers tijdens de terugreis © Eigen foto

Terugreis

De groep vrienden komt maandagochtend weer aan in de Eemshaven met de boot vanuit Kristiansand. Tienduizend euro inzamelen was het doel, maar inmiddels hebben ze al meer dan twintigduizend euro ingezameld via de donatiepagina.
De vriendengroep is weer thuis:
Vriendengroep komt thuis na winterse Barrel Challenge voor het goede doel
'Het voelt goed dat iedereen ons steunt. Mooi om te zien hoeveel mensen en bedrijven een donatie hebben gegeven. Kippenvel, echt kippenvel krijg ik daarvan', aldus Ausema.