Versterkingen op komst voor FC Groningen? Naam drietal valt

Van links naar rechts: Johan Hove, Aimar Sher en Hjalmar Ekdal
Van links naar rechts: Johan Hove, Aimar Sher en Hjalmar Ekdal © ANP
FC Groningen zoekt al enige tijd naar broodnodige versterkingen om uit de onderste regionen van de eredivisie weg te kruipen en lijkt beet te hebben. In de komende dagen hoopt technisch directeur Mark-Jan Fledderus in ieder geval de Noorse middenvelder Johan Hove en de Zweedse middenvelder Aimar Sher te binden. Daarnaast wordt onderhandeld over de komst van de Zweedse verdediger Hjalmar Ekdal.
Hoewel Noorse media zondag al lieten doorschemeren dat Hove zijn carrière in Groningen vervolgt, liet Fledderus na afloop van FC Groningen - Feyenoord weten dat de kogel nog niet door de kerk is. Sinds Tjaronn Chery in 2015 vertrok, ontbrak het de Groningers jarenlang aan een échte aanvallende middenvelder en Hove moet die belofte proberen in te lossen. De 22-jarige Noor is in zijn thuisland in ieder geval een garantie op doelpunten, terwijl zijn club Strømsgodset jaarlijks net boven de degradatieplekken eindigt.
Afgelopen jaar - in Noorwegen loopt het voetbalseizoen van april tot en met november - was Hove goed voor elf competitiedoelpunten en verantwoordelijk voor een derde van de complete productie van zijn ploeg. Drammens Tidende, de lokale krant, beloonde die prestatie door Hove als speler van het jaar uit te roepen van Strømsgodset: 'Hij voetbalt met zijn hart en is een van de leiders en belangrijkste spelers van het team'. Om zijn nek hangt een prijskaartje van ruim een miljoen euro. Ook het Belgische OH Leuven zou hem graag in huis halen.
Johan Hove (rechts) met een technisch hoogstandje
Johan Hove (rechts) met een technisch hoogstandje © ANP

Al langer op de radar

Een andere winteraanwinst van FC Groningen moet de 20-jarige Aimar Sher worden, al moet zijn mogelijke komst vooral worden geschaard onder de noemer buitenkans. De technisch begaafde middenvelder, die het vooral moet hebben van zijn passing en spelinzicht, komt bij zijn Italiaanse club Spezia niet aan spelen toe. Sher, vernoemd naar voormalig Argentijns international Pablo Aimar, werd veelal bij het onder 19-team van Spezia gestald, maar kende ook daar weinig geluk en liep onder andere een armbreuk op.
FC Groningen heeft Sher al langer op de radar staan. FC Groningen-scout René Bakhuis, die in Zweden woont, overtuigde Fledderus in 2020 al om door te pakken toen de middenvelder nog onder contract stond bij Hammarby, terwijl ook AZ geïnteresseerd was. Sher bleef Hammarby echter trouw en koos een jaar later voor een Italiaans avontuur, maar lijkt zijn carrière nu toch te vervolgen in de Eredvisie. Volgens het Zweedse Expressen is Sher al met zijn zaakwaarnemer gezien in de Euroborg en huurt FC Groningen hem voor anderhalf jaar van Spezia met een optie tot koop.
Aimar Sher in het shirt van Spezia
Aimar Sher in het shirt van Spezia © ANP

Een vleugje Granqvist

Een speler die al langer aan FC Groningen gelinkt wordt is de Zweedse verdediger Hjalmar Ekdal. De 24-jarige verdediger van Djurgården maakte in september zijn debuut voor de Zweedse nationale ploeg, wat hem ook op de radar heeft gebracht van grotere clubs dan FC Groningen. Onder de geïnteresseerden zat ook Championship-koploper Burnley, maar de Engelsen haakten afgelopen week af door de in hun ogen hoge prijs die Djurgården verlangt: 3,5 miljoen euro.
Een vergelijking met voormalig FC Groningen-verdediger Andreas Granqvist gaat misschien wat ver, maar de centrale verdediger beschikt opmerkelijk genoeg over dezelfde capaciteiten: hij is kopsterk, voetbalt graag vooruit en de rushes waarmee Granqvist de handen op elkaar kreeg in de Euroborg, liet Ekdal ook al meerdere malen zien bij Djurgården, waar de oud-FC'ers Hampus Finndell en Joel Asoro spelen. Is FC Groningen bereid om te betalen wat Djurgården verlangt? De komende dagen moeten het uitwijzen. Daarnaast zijn er meer clubs in de race voor Ekdals handtekening.
Hjalmar Ekdal is de gevierde man na een doelpunt voor Djurgårdens IF
Hjalmar Ekdal is de gevierde man na een doelpunt voor Djurgårdens IF © ANP
FC Groningen hoopt naast de genoemde spelers ook nog op minimaal één vleugelaanvaller. Voor die positie zijn al potentiële versterkingen bekeken door heel Europa, maar tot op heden is het daarbij gebleven. Een aanvaller erbij is wel gewenst, want de naar het onder 21-elftal verbannen Cyril Ngonge heeft afgelopen weekend een nieuwe club gevonden. Hij vervolgt zijn loopbaan bij Serie A-club Hellas Verona. FC Groningen ontvangt voor hem een bescheiden transfersom, waarvan de hoogte niet bekend is.
Cyril Ngonge
Cyril Ngonge © Pieter van der Woude/Orange Pictures