Rechtbank trekt vijf dagen uit voor proces tegen bende die bedrijfsleider coffeeshops afperste

De rechtbank in Groningen
De rechtbank in Groningen © Henk Binnendijk/Flickr Creative Commons
De rechtbank Noord-Nederland trekt vijf dagen uit voor een proces tegen vier verdachten die tussen juni en augustus 2021 zouden hebben geprobeerd om de bedrijfsleider van coffeeshops Reykjavik aan de Spilsluizen en De Vliegende Hollander aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen af te persen.
De coffeeshops hebben een Mister X in dienst die via 'de achterdeur' de aanvoer van softdrugs regelt. In een pand aan het Soephuisstraatje werden de drugs opgeslagen. Deze opslagruimte werd op 11 augustus 2021 overvallen.

Zware bedreigingen

De bedrijfsleider had meteen wel een idee wie achter de overval zat. Tussen een 35-jarige medewerker aan de achterdeur en de bedrijfsleider van beide coffeeshops was kort daarvoor een conflict ontstaan.
Kort na de overval ontving de bedrijfsleider zware bedreigingen. Zo werd hij bedreigd met de dood. Ook ontving hij filmpjes die voor de deur van Reykjavik waren gemaakt. Daarmee wilden de afpersers laten zien dat ze in de buurt waren. De afpersers eisten honderdduizend euro.

Naar schuiladres

De bedrijfsleider deed aangifte van de bedreigingen. De politie vond die zo ernstig, dat ze de man in een safehouse (onderduikplek) plaatste. De beide coffeeshops sloten enige tijd de deuren.
De bedrijfsleider moest een ton afleveren op het Sontplein in Groningen. Dat deed hij, maar onder het toeziend oog van de politie. De man die de tas in ontvangst nam, werd meteen opgepakt. Het bleek een man die 'alleen maar zou zijn gestuurd' door iemand van wie hij de naam niet wil zeggen.

Kaken op elkaar

Een ex-medewerker van de twee Groninger coffeeshops zit maandag voor de rechter, waar hij vooralsnog weinig loslaat over zijn betrokkenheid en die van de andere verdachten uit Amsterdam en Purmerend. Drie van de vier verdachten (24, 25, 31 en 35 jaar oud) spreken Hebreeuws en worden bijgestaan door een tolk.