Nieuwe aanpak moet depressieve gevoelens bij Groningse scholieren vroegtijdig opsporen

Een jongere met depressieve klachten
Een jongere met depressieve klachten © ANP
Op middelbare scholen in Groningen wordt gestart met een nieuwe aanpak die het aantal zelfdodingen bij jongeren moet terugdringen. Het is gericht op het tijdig signaleren van depressie.
Groningen heeft samen met Nijmegen en Zuidoost-Brabant de primeur met de zogeheten Strong Teens and Resilient Minds (STORM). Scholieren die hieronder vallen krijgen eerst twee lessen waarin ze leren mentale problemen te herkennen, zowel bij zichzelf als bij anderen. Ook leren ze bij wie ze om hulp kunnen vragen.

Vragenlijst

Daarbovenop krijgen de scholieren in jaar twee en vier een vragenlijst voorgelegd over hoe ze in hun vel zitten. Door deze screening komen kinderen in beeld die last hebben van depressieve klachten. Zij ontvangen vervolgens een uitnodiging voor een preventietraining, zo kondigt Stichting 113 aan. Komt naar voren dat iemand denkt aan zelfdoding, dan wordt zo snel mogelijk passende hulp geboden.
De aanpak is vanaf 2011 ontwikkeld door de GGZ Oost Brabant. Stichting 113 streeft ernaar om de aanpak in heel Nederland in te voeren.
Zelfmoordpreventie
Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900 - 0113