Defensie bevestigt dat dreun door F16 komt: 'Sorry' (update)

F16 bij vliegbasis Volkel
F16 bij vliegbasis Volkel © Rene van den Berg/ANP
De meldingen die maandagmiddag bij RTV Noord zijn binnengekomen vanuit een gebied van Appingedam tot Zuidlaren gaan inderdaad niet over een aardbeving, maar over een F16. Dat bevestigt Defensie.
'Dit was niet de bedoeling', zegt majoor Wilko ter Horst-Delstra van de Koninklijke Luchtmacht. 'Het was een oefening ver van land, boven de Noordzee. De mannen kwamen met hun F16 van Vliegbasis Volkel en bootsten een gevecht na. Dan gebeurt het soms dat ze de snelheid uit het oog verliezen. Sorry daarvoor.'
In eerste instantie werd gedacht aan een aardbeving, maar het KNMI meldde niks. 'We hebben niets gedetecteerd in de bodem, maar wel in de atmosfeer', zei Läslo Evers van het KNMI.

Meldingen vanuit gebied van Appingedam tot Zuidlaren

De meldingen die RTV Noord binnenkreeg, kwamen uit vrijwel de hele provincie Groningen en de kop van Drenthe.
Vanuit Schildwolde meldde iemand: 'Het rommelde en ik voelde het huis.' 'Doffe dreun en een krakend huis', schreef iemand vanuit Garsthuizen. Vanuit Appingedam kwam de melding: 'Heftig' en in Kropswolde 'trilden de ramen'.
Ook Joost Vonk uit Garsthuizen voelde de beving. 'Ik zat even lekker op de bank bij mijn hondjes toen ik de bekende doffe dreun voelde met getril van het huis.' Een rondje rond het huis, gaat hij niet doen. 'Je wordt een ervaringsdeskundige. Het was een flink gekraak, maar bij deze beving is er geen schade.'
Verder kwamen meldingen binnen vanuit onder meer Steendam, Wagenborgen, Ten Boer, Thesinge, Farmsum, Winschoten, Onnen, Eext en Zuidlaren.
Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van het KNMI en van Defensie.
In eerste instantie meldde Defensie dat het ging om een F35 die was opgestegen vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Maar het bleek dus om een F16 van Volkel te gaan.