De Onvergetelijke Kookclub: mensen met dementie bereiden een driegangenmenu

In de Onvergetelijke Kookclub bereiden demente mensen onder begeleiding een driegangenmenu
In de Onvergetelijke Kookclub bereiden demente mensen onder begeleiding een driegangenmenu © Steven Radersma/RTV Noord
Een groepje mensen met dementie is druk in de weer in de keuken van Noorderpoort in de Euroborg in Groningen. Samen met hun mantelzorgers zijn ze druk met het bereiden van een uitgebreide maaltijd.
Dat gebeurt in 'De Onvergetelijke Kookclub', die naar voorbeeld van initiatieven elders in het land is opgezet door studenten van Hanzehogeschool en Noorderpoort in samenwerking met Alzheimer Nederland en een aantal sponsors.

'Voor mensen met dementie is er weinig'

'Voor volwassen worden voldoende activiteiten georganiseerd', zegt student Facility Management Daan Heemstra. 'Maar voor mensen met dementie is er weinig, omdat ze steeds minder kunnen. Dan is zo’n kookclub een prima alternatief.’
Ondertussen is het een drukte van belang in de keuken van Noorderpoort. De deelnemers zijn druk met de voorbereidingen voor het driegangendiner: romige bloemkoolsoep met kerrie, cannelloni met boerenkool en kniepertjes met ijs en fruit.
Kookclub voor mensen met dementie: 'Ze vallen vaak een beetje weg in de samenleving'
‘Ik maak tomatensaus, zegt een van de deelnemers, terwijl ze in een pan roert. Op de vraag of de saus door de pasta gaat zegt ze: ‘Nee, niet door de pasta.’ ‘Jawel’, zegt haar man, die haar begeleidt, ’Dit gaat straks door de cannelloni.’ ‘O ja’, antwoordt ze.

Bloemkoolsoep

‘Ik ben op zoek naar een houten rolletje’, zegt een wat oudere man. ‘Hij is ongeveer zó groot’, laat hij zien tussen duim en wijsvinger. ‘Die heb ik nodig om kniepertjes te maken. Als je hem ziet moet je je hand maar opsteken’. Naast de man staat een wat oudere dame in een pan te roeren. ‘Wat dit wordt? Wat is dit ook alweer?’, vraagt ze terwijl ze zich omdraait naar haar dochter. ‘Dat is bloemkoolsoep’, antwoordt die. ‘Wat zijn die blokjes die erin drijven dan?’, vraagt de vrouw. ‘Dat is knolselderij.’

Eerste stadium

'Dit zijn mensen in het eerste stadium van dementie’, zegt Tineke Runia van Alzheimer Nederland. ‘Dat sluit nog het beste aan, anders wordt het moeilijk te volgen wat hier gebeurt’.
Ze vervolgt: ‘Het is waardevol dat de mensen het samen met hun mantelzorgers gezellig kunnen hebben in een soort restaurant omgeving. Dat je ook eens iets leuks doet, en niet alleen de moeilijke dingen die dementie met zich meebrengt. Er zijn ook voor mensen met dementie nog mooie dingen in het leven’.