Patrimonium vervangt 850 cv-ketels

GRONINGEN - Woningcorporatie Patrimonium vervangt met spoed 850 cv-ketels in huurwoningen in Groningen. Uit een recente controle van enkele tientallen ketels bleek dat bij 15 procent levensgevaarlijke rookgassen, waaronder koolmonoxide, vrijkwamen.
De operatie kost Patrimonium 1 miljoen euro. De controle van de ketels vond plaats na klachten van enkele huurders. Komende weken worden alle 850 ketels gecontroleerd. De ketels die rookgassen lekken, worden binnen 24 uur vervangen, de niet-defecte ketels binnen drie maanden.
Het gaat om ketels van tussen 15 en 19 jaar oud. Patrimonium heeft inmiddels de gemeente, collega-corporaties, de leverancier en de GGD Groningen geïnformeerd.
Uit onderzoek van onderhoudsbedrijf Energiewacht blijkt dat ook in vierhonderd koopwoningen een cv-ketel hangt, die een gevaar kan vormen voor de gezondheid.
Energiewacht gaat onderzoeken welke ketels lekken. Zondoig worden de ketels vervangen. De gedupeerden krijgen geen schadevergoeding, maar ze kunnen wel bij Intergas tegen een gereduceerd tarief een nieuwe ketel kopen.