Kogel is door de kerk: FC Groningen heeft eerste twee nieuwelingen binnen

Technisch directeur Fledderus geflankeerd door nieuwe aanwinsten Johan Hove en Aimar Sher
Technisch directeur Fledderus geflankeerd door nieuwe aanwinsten Johan Hove en Aimar Sher © FC Groningen
FC Groningen heeft eindelijk beet op de transfermarkt. De 22-jarige Noor Johan Hove en de 20-jarige Zweed Aimar Sher hebben dinsdag hun krabbel gezet.
Hove komt over van het Noorse Strømsgodset en heeft in Euroborg een contract getekend voor 3,5 jaar, dus tot medio 2026.
Aimar Sher is voor de rest van dit seizoen gehuurd van Spezia Calcio 1906. De Trots van het Noorden kan de huurovereenkomst met de 20-jarige middenvelder na dit seizoen met een jaar verlengen. In beide gevallen heeft de FC een koopoptie na afloop van de huurperiode, dus zowel komende zomer als medio 2024.

Vriend van Strand Larsen

Afgelopen jaar - in Noorwegen loopt het voetbalseizoen van april tot en met november - was Hove goed voor elf competitiedoelpunten en verantwoordelijk voor een derde van de complete productie van zijn ploeg.
Hove wordt gezien als een speler met goed gevoel voor positie kiezen die voor de nodige aansluiting richting Ricardo Pepi kan zorgen. Strømsgodset eindigde afgelopen jaar als twaalfde in de Noorse competitie. Hove is tevens een goede vriend van Jørgen Strand Larsen, die afgelopen zomer vertrok bij FC Groningen.

'Box-to-box speler'

Johan Hove is blij met zijn komst naar FC Groningen. De middenvelder prijst het stadion, de fans en de historie van de club. Ook over de professionele werkomgeving is hij te spreken. Hove wil meehelpen FC Groningen voor degradatie te behoeden, vertelt hij. Met het degradatie-bijltje heeft hij bij zijn club in Noorwegen ook regelmatig gehakt, dus hij hoopt iets van die ervaring mee te kunnen nemen.
En wat voor speler is hij? 'Ik houd van goals maken. En zowel van verdedigen als aanvallen; ik ben een box-to-box speler.'
Johan Hove: 'Ik ben een box-to-box speler die van scoren houdt'

Technisch begaafde middenvelder

Daarnaast versterkt de Trots van het Noorden zich met Aimar Sher. De technisch begaafde middenvelder komt bij zijn Italiaanse club Spezia niet aan spelen toe.
Sher, vernoemd naar voormalig Argentijns international Pablo Aimar, werd veelal bij het onder 19-team van Spezia gestald, maar kende ook daar weinig geluk en liep onder andere een armbreuk op.
Sher omschrijft zichzelf als een technische speler die houdt van balbezit en van het strooien met passjes. 'Ik kan niet wachten om te laten zien wat ik kan. FC Groningen wil graag voetballen, dus dat is heel positief. Ik volg Groningen al een paar jaar. Natuurlijk was de afgelopen periode lastig voor de club, maar ik denk dat we daar bovenop gaan komen.'
Na eerdere interesse van de FC een paar jaar geleden, kiest hij nu toch voor de groen-witten. 'Beter laat dan nooit. Ik ben blij om hier te zijn.'
Aimar Sher: 'Ik denk dat we deze lastige periode te boven komen'

'Sher is interessante deal'

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus zegt dat ze Sher al een tijdje in het vizier hadden. 'Sher volgen we al heel lang. We willen hem al een tijd vastleggen. Hij is een voetballende middenvelder, met goed overzicht en voetbalintelligentie. En de juiste mindset en mentaliteit. Het is een interessante deal voor de club, ook voor de langere termijn.'
Of Sher er direct staat? 'Dat zou kunnen. Hij is wat meer gehaald met oog op de langere termijn. Ik denk wel dat hij een dusdanig talentvolle jongen is dat hij kan verrassen en er snel kan staan. Maar we moeten ook niet alleen maar gefocust zijn op de korte termijn.'
Fledderus over aanwinsten: 'Voetbalintelligentie en dynamiek in huis gehaald'

'Hove kan direct iets toevoegen'

'Hove is een dynamische middenvelder, met een goed loopvermogen en een goede mentaliteit. Leuke gozer ook, denk ik, fris. Hij heeft een goed gevoel voor positie kiezen in het vijandelijke strafschopgebied. Hove heeft al wel behoorlijk wat ervaring. Het is een jongen die direct iets kan toevoegen aan ons spel, maar ook nog flink wat beter kan worden.'

Meer spelers in beeld

Fledderus hoopt daarnaast nog een buitenspeler en een centrale verdediger aan het noodlijdende elftal toe te voegen. De 24-jarige Hjalmar Ekdal staat nog altijd zeer nadrukkelijk op de radar, maar FC Groningen heeft momenteel niet de beste papieren, aangezien er meer clubs azen op de handtekening van de Zweeds international.