Jorden van Foreest komt niet verder dan remise tegen Indiaas talent

Jorden van Foreest tijdens het begin van de partij tegen Gukesh
Jorden van Foreest tijdens het begin van de partij tegen Gukesh © Jurriaan Hoefsmit/Tata Steel Chess
Jorden van Foreest heeft in de vierde ronde van het Tata Steel-schaaktoernooi remise gespeeld tegen Dommaraju Gukesh. De Groningse grootmeester behaalde met wit een klein voordeeltje vanuit de opening tegen de 16-jarige Indiër, maar kon dat niet uitbouwen tot winst. Op de 32ste zet werd de vrede getekend.
De andere Nederlander in de Masters-groep in Wijk aan Zee, Anish Giri, stuntte door Magnus Carlsen te verslaan. Giri zette met de witte stukken de Noorse wereldkampioen vanaf het middenspel onder druk en speelde het geduldig uit.

Laatste verliespartij tegen Niemann

Carlsen verliest zelden een klassieke schaakpartij. De laatste keer dat dat gebeurde was tegen de Amerikaan Hans Niemann, een klein half jaar geleden. Carlsen beschuldigde hem daarna impliciet van valspelen. Niemann ging in de tegenaanval en spande een proces aan voor smaad. Hij eist 100.000 dollar van de beste schaker ter wereld.
Het is overigens slechts de tweede keer dat Giri won van Carlsen. De eerste keer was de allereerste partij die ze speelden, in 2011, ook in Wijk aan Zee. Carlsen is achtvoudig winnaar van het 'Wimbledon van het schaken'. Giri is nog altijd op jacht naar zijn eerste eindzege in de Noord-Hollandse badplaats.

Stand

Van Foreest, die twee jaar geleden het toernooi verrassend won, staat met 1,5 punten uit 4 ronden op de gedeelde negende plaats van de in totaal veertien grootmeesters in de Masters-groep. Giri staat aan kop met 3 uit 4, samen met de Oezbeek Nodirbek Abdusattorov. Derde staat de Amerikaan Fabiano Caruana met 2,5 punten. Carlsen staat met 2 punten op 'vijftig procent' en Gukesh staat in z'n eentje onderaan met 1 uit 4.
Woensdag is een rustdag. Donderdag spelen de veertien grootmeesters een 'uitwedstrijd'. Dan kan het publiek de schakers bewonderen in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Van Foreest neemt het dan met de zwarte stukken op tegen de Iraniër Parham Maghsoodloo.