Schau Schau wint talentenprijs op Popgala Noord: 'We zijn ontstaan in coronatijd’

De prijswinnaars van Popgala Noord, met rechts de band Schau Schau
De prijswinnaars van Popgala Noord, met rechts de band Schau Schau © Marten Nauta/RTV Noord
'We hadden eigenlijk een beetje het gevoel dat we waren toegevoegd om de lijst op te vullen.' Dat zegt een blij verraste Maarten Huizing, frontman van de band Schau Schau. Hij en zijn collega-bandleden wonnen dinsdagavond de prijs voor Beste Talent op het Popgala Noord.
Het Popgala Noord wordt sinds 2019 georganiseerd aan de vooravond van Eurosonic Noorderslag. Het is bedoeld om de popcultuur in Groningen, Friesland en Drenthe een steuntje in de rug te geven.

Net begonnen

'We zijn nog maar net begonnen en hebben nog niet echt het gevoel dat mensen zich al heel bewust zijn van wat we doen. Maar de jury blijkbaar wel', zegt Huizing.
Schau Schau had het gevoel dat ze de lijst op moesten vullen
Die jury, onder leiding van programmeur Joey Ruchtie, is lovend over Schau Schau. 'Het is muziek om je ogen bij dicht te doen', staat in het juryrapport.

Coronatijd

Huizing omschrijft zijn band als een post-punk band. Schau Schau is ontstaan in de coronatijd. 'We misten het om muziek te maken en zijn liedjes gaan maken. Dat ging heel goed: Elk weekend hadden we een nummer af. Toen zijn we een band bij elkaar gaan sprokkelen om er iets van te maken.'
Inmiddels is er dus de talentenprijs en is de eerste EP in voorbereiding. 'Dat zeggen we al heel lang, maar die is bijna af. Daarna komt er ook nog een dubbelsingle en een EP op band. En daarna gaan we gewoon heel veel spelen, denk ik', besluit Huizing.