Vrijwel geen streekvervoer op donderdag en vrijdag door landelijke staking

Treinen op het Hoofdstation staan stil tijdens een eerdere staking
Treinen op het Hoofdstation staan stil tijdens een eerdere staking © Venema Media
In de provincie Groningen rijden donderdag en vrijdag vrijwel geen bussen en Arriva-treinen. Dit heeft te maken met een landelijke staking die vakbond FNV heeft afgekondigd. Het CNV doet waarschijnlijk niet direct mee aan de staking, die een gevolg is van een mislukt cao-overleg.
De treinen van NS rijden donderdag en vrijdag wel. Vorige maand lag het treinverkeer van Arriva meerdere dagen stil. Dat kwam door regionale stakingen.
Onder de cao streekvervoer vallen dertienduizend medewerkers en duizenden van hen zijn lid van een vakbond.

Ledenraadpleging bij CNV

Het CNV doet waarschijnlijk niet direct mee aan de staking, hoewel deze vakbond met 2200 leden 'inhoudelijk op één lijn' zit met de FNV. Dat komt omdat CNV eerst aan leden moet vragen of ze actie willen voeren en die peiling kost enige tijd. 'FNV had nog een lopend conflict, maar wij nog niet. Daarom moeten we eerst een ledenraadpleging houden', zegt een woordvoerder. Hij houdt er wel rekening mee dat de achterban zich later ook bij de acties aansluit.

Loonbod

Werkgeversvereniging VWOV verklaarde na de onderhandelingen dat de vakbonden ondanks een 'bovengemiddeld hoog loonbod' van acht procent het overleg hebben afgebroken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.