'Terecht dat bevingsvergoeding minder wordt als WOZ-waarde woning is gedaald'

De Raad van State
De Raad van State © Raad van State
Je kan niet eerst met succes bij de gemeente bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde van je woning, om daarna alsnog bij Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) een schadeclaim op basis van de eerdere hogere WOZ-waarde op te eisen. Dat stelt de Raad van State in een uitspraak in een rechtszaak die was aangespannen door de bewoners van een woonboerderij aan de Hoofdweg in Kolham.
De Kolhamsters kregen van het IMG een aardbevingsschadevergoeding van iets meer dan 16.000 euro. Het IMG had die vergoeding gebaseerd op de begin 2019 naar beneden bijgestelde WOZ-waarde van de woning. Die WOZ-waarde lag in 2018 nog 85.000 euro hoger. De bewoners eisten dat het IMG alsnog van die hogere WOZ-waarde van 2018 zou uitgaan. Maar dat vindt de Raad van State niet redelijk. Immers, het waren de bewoners zelf die eerder bij de gemeente bezwaar hadden aangetekend tegen de hoge WOZ-waarde.

Asbest dak

Reden is dat het dak van de schuur bedekt is met asbesthoudende eternietplaten. De gemeente Midden-Groningen was het eerder eens met de bewoners dat de WOZ-waarde van 2018 te hoog was ingeschat, omdat zij geen rekening met het asbestdak had gehouden. Om die reden verlaagde de gemeente met terugwerkende kracht de WOZ-waarde van de woning. En die lagere waarde nam het IMG als uitgangspunt.
De Raad van State vindt dat terecht. Kortom, als de bewoners geen bezwaar hadden gemaakt tegen de hogere WOZ-waarde hadden ze een hogere schadevergoeding gekregen, maar meer belasting moeten betalen. Nu betalen ze minder belasting, maar krijgen ook een lagere vergoeding.