Japanners in Groningen volgen nieuws op de voet

SAPPEMEER - Bij de vestiging van sojasausproducent Kikkoman in Sappemeer wordt het nieuws over de aardbeving en tsunami in Japan op de voet gevolgd. Het hoofdkantoor van Kikkoman is gevestigd in Tokio.
Voor de kust van Japan vond vrijdagmorgen een zware aardbeving plaats, die een tsunami veroorzaakte. De vloedgolf richtte enorme schade aan en er zijn veel mensen omgekomen Bij Kikkoman in Sappemeer werken vier Japanners. Via de e-mail hebben ze contact gehad met hun familie in Japan en zij maken het allemaal goed. Ook het hoofdkantoor van het concern heeft geen schade opgelopen.

Japanner in Sebaldeburen

De 63-jarige Shoji Yoshikawa uit Sebaldeburen, oud-werknemer van de Rijksuniversiteit Groningen, zou vrijdag naar Japan voor familiebezoek. Zijn familieleden wonen in Tokio en ook zij zijn ongedeerd gebleven. Yoshikawa is gewoon op de trein naar Schiphol gestapt, maar het is nog maar de vraag of zijn vliegtuig gaat. Veel vluchten naar Japan zijn geschrapt.

Hans Schrijver

Oud FC Groningen-trainer Hans Schrijver werkt momenteel in Japan en hij heeft de zware aardbeving gevoeld. Zijn vrouw heeft contact met hem gehad via Skype en ze zag de bloemen in zijn appartement nog heen en weer gaan door naschokken.

Universiteit

De Rijksuniversiteit in Groningen is ondertussen druk doende om te inventariseren of er Groningse studenten in Japan zitten. Volgens een woordvoerder van de universiteit zijn dat er niet veel, omdat het Japanse studiejaar op 1 april pas begint.