Gemeente Oldambt wint rechtszaak; biomassa-installaties blijven uit staan

De biomassa-installatie in Finsterwolde
De biomassa-installatie in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
De biomassa-installaties in Winschoten en Finsterwolde staan uit en dat blijft ook zo. Dat heeft de rechter bepaald.
Energy Outsourcing Solutions (EOS), de eigenaar van beide installaties, spande een rechtszaak aan, omdat het vindt dat de gemeente Oldambt het contract onterecht eenzijdig heeft ontbonden. Het bedrijf wil dat de installaties zo snel mogelijk weer aan worden gezet. Daar is de rechter het niet mee eens.

Gemeente 'verheugd'

De gemeente is blij, maar houdt nog wel een slag om de arm. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: ‘Wij zijn zeer verheugd dat de rechtbank ons in het gelijk heeft gesteld. We zullen nu eerst af moeten wachten of EOS in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak. Hier staat een termijn van drie maanden voor.’ EOS moet ook de proceskosten betalen. Die bedragen 12.664 euro.
Wethouder Jurrie Nieboer, die zowel milieu als duurzaamheid in portefeuille heeft, deelt in de vreugde: 'Ik ben erg blij voor de omwonenden dat we als gemeente gelijk hebben gekregen. Vanuit duurzaamheid was het in eerste instantie een aardig idee, maar in de praktijk lijkt het toch minder duurzaam en vinden daarover ook landelijk discussies plaats. Maar nog belangrijker: het bleek het niet haalbaar. De testen die plaatsvonden, lieten een uitstoot zien waar we onze inwoners niet aan willen en mogen blootstellen. Een klein feestje durf ik het dus best te noemen.'

Biomassa-fiasco

Oldambt gaat begin 2019 in zee met een biomassabedrijf uit Alblasserdam, EOS. Wat bedoeld is als duurzaam plan, loopt al gauw uit op een fiasco. Vooral de installatie in Winschoten zorgt voor problemen.
Die installatie staat op een parkeerplaats middenin een woonwijk. Omwonenden krijgen direct na de ingebruikname gezondheidsklachten en in de wijk hangt continu de geur van een vuurkorf. Ook ligt op de kozijnen bijna dagelijks een laag roet. Omwonenden trekken meermaals aan de bel bij de gemeente Oldambt, maar krijgen in eerste instantie nul op het rekest. Er zou niks aan de hand zijn.
Zwarte rook uit de biomassa-installatie in Winschoten
Zwarte rook uit de biomassa-installatie in Winschoten © Omwonende Otto Schröder
Uit onderzoeken blijkt vervolgens dat de uitstoot vervuilend is en grenzen overschrijdt. De gemeente destijds over de onderzoeken: ‘Die laten zien dat er bijvoorbeeld tien keer zoveel koolmonoxide en vier tot vijf keer zoveel fijnstof uit de pijp komt dan is toegestaan.’
De gemeente sluit beide installaties en kan uiteindelijk niet meer met het bedrijf door één deur. Vervolgens besluit de gemeente, omdat EOS zich niet aan de gemaakte afspraken zou houden, om het contract te ontbinden. EOS gaat daartegen in verzet, maar dat blijkt tevergeefs.