Derde winteraanwinst voor FC Groningen na binnenhalen Bech Sørensen

Bech Sørensen met het shirt van FC Groningen
Bech Sørensen met het shirt van FC Groningen © Andy Zuidema/Studio GAMBAR
FC Groningen heeft met Mads Bech Sørensen een nieuwe centrale verdediger aangetrokken. De 24-jarige Deen staat onder contract bij Premier League-club Brentford FC, waar hij niet op een basisplaats kon rekenen onder trainer Thomas Frank, overigens ook een Deen. In de jacht op speelminuten bood FC Groningen uitkomst voor Bech Sørensen.
Hij kwam dit seizoen vier keer in actie voor Brentford, telkens als invaller. In augustus deed hij nog tien minuten mee toen Brentford met 4-0 van Manchester United won. Het contract van Bech Sørensen in Engeland loopt komende zomer af. FC Groningen heeft geen optie tot koop op de centrale verdediger bedongen.
Bech Sørensen op zoek naar speeltijd bij FC Groningen

Uit het niets een basisplaats

De Deen begon zijn carrière bij AC Horsens in thuisland Denemarken en maakte in 2017 de overstap naar Brentford, waar hij bij het tweede elftal aansloot. Mede daardoor was het geen transfer waaraan in Denemarken veel aandacht werd besteed. In zijn tweede seizoen in Engeland wist Bech Sørensen echter uit het niets een basisplaats af te dwingen bij de hoofdmacht van Brentford, toen uitkomend in het Championship.
Mede door blessureleed in het daaropvolgende seizoen kon de centrale verdediger die lijn niet doortrekken, waarna hij werd uitgeleend aan League One-club Wimbledon. Een jaar later, in 2020/2021, veroverde hij wél weer een basisplaats bij The Bees, wat hem ook bij andere clubs op het vizier bracht. Dat de club uit Londen dat seizoen naar de Premier League promoveerde, pakte niet goed uit voor de Deen, die een groot deel van het seizoen naast de ploeg bleef.
Ik had meerdere opties maar heb voor FC Groningen gekozen om speeltijd te krijgen
Mads Bech Sørensen

Van Ligue 1 naar Eredivisie

Het Franse Olympique Nice zag in de grote en sterke linksbenige verdediger een gewenste versterking en huurde hem dit seizoen van Brentford. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt, waarna hij deze winter terugkeerde in de Engelse hoofdstad. Omdat de kansen voor Bech Sørensen bij Brentford onveranderd zouden blijven, zag FC Groningen kans om de Deen naar de Euroborg te halen.
'Ik had meerdere opties maar heb voor FC Groningen gekozen om speeltijd te krijgen. Ik heb met de directie gesproken en ik denk dat ik FC Groningen kan helpen', zegt de Deen, die zichzelf balvast, een leiderstype en sterk in de duels noemt. De interesse van FC Groningen startte volgens de centrale verdediger aan het begin van de winterse transferwindow, waarna er gesprekken over en weer volgden, die zijn uitgemond in een huurdeal. 'It seems like an very good match', aldus Bech Sørensen.
Mads Bech Sørensen in actie voor Brentford
Mads Bech Sørensen in actie voor Brentford © Mark D Fuller/Focus Images/OrangePictures

'Direct van waarde'

'Hij heeft de laatste seizoenen op hoog niveau getraind en gevoetbald en brengt daarmee de nodige ervaring met zich mee. Wij denken dat hij direct van waarde kan zijn voor onze verdediging en dichten hem daarbij ook leiderschapskwaliteiten toe', aldus technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen over de nieuwste aanwinst van de Groningers. 'We zijn heel blij dat hij voor ons gekozen heeft, want hij had meerdere opties. Ik denk dat hij ons verder kan helpen.'
Toen ik een belletje deed naar de zaakwaarnemer van Bech Sørensen, was hij enthousiast
Mark-Jan Fledderus - Technisch directeur FC Groningen

Scandinavië

Dat het wederom om een Scandinavische aanwinst gaat, is Fledderus om het even, zo laat hij weten. 'Volgens mij past de Scandinavische cultuur en mentaliteit hier goed, maar het is niet zo dat we puur en alleen gefocust zijn op Scandinavië', lacht de technisch directeur. Bech Sørensen stond al op de scoutingslijstjes, maar kwam opnieuw bij FC Groningen naar voren toen hij niet aan bod kwam in Frankrijk. 'Dan doe je eens een belletje naar z'n zaakwaarnemer en die was enthousiast. En nu staat Bech Sørensen hier.'
Er is nog ruimte voor meer versterkingen, zegt Fledderus, bij wie een vleugelaanvaller nog altijd hoog op het wensenlijstje staat. 'Maar er kunnen ook nog spelers vertrekken.' Over de vermeende interesse in de Noorse vleugelaanvaller Jens Petter Hauge houdt hij de kaarten nog tegen de borst. 'Als wij midden in een proces zitten van het wel of niet aantrekken van een speler, is het niet handig om daar van alles over te zeggen. Dat maakt zo'n situatie vaak alleen maar moeilijker.'
'Bech Sørensen kan voor FC Groningen direct van waarde zijn'

sc Heerenveen-uit

Dinsdag maakte FC Groningen de komst van de 22-jarige Noor Johan Hove en de 20-jarige Zweed Aimar Sher al bekend. Eerder probeerde FC Groningen de Zweed Hjalmar Ekdal over te nemen om de defensie te versterken, maar dat ging om verschillende redenen niet door.
FC Groningen verwacht zowel Bech Sørensen, Hove als Sher zondag tegen sc Heerenveen al speelgerechtigd te kunnen krijgen.