Parlementaire enquêtecommissie presenteert rapport in het bevingsgebied

De enquêtecommissie verhoort voormalig CdK Max van den Berg
De enquêtecommissie verhoort voormalig CdK Max van den Berg © Mario Miskovic/RTV Noord
Het rapport van de parlementaire enquêtecommissie wordt eind volgende maand gepresenteerd op een boerderij in Zeerijp. De commissie vindt het belangrijk om de uitkomsten niet in Den Haag, maar juist in het aardbevingsgebied te delen.
De presentatie is op vrijdag 24 februari om 12.00 uur in zalencentrum Boerderij De Diek'n. Die dag overhandigt commissievoorzitter Tom van der Lee het rapport aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Op schema

De commissie laat weten op dit moment de laatste hand te leggen aan het eindrapport. Met de presentatie eind februari ligt de planning op schema. De enquêtecommissie liet eerder al weten het rapport in februari te zullen presenteren.
Zeerijp is één van de dorpen in het hart van het bevingsgebied. Volgens Van der Lee is het dorp daarom bewust gekozen: 'De commissie vindt het belangrijk om haar eindrapport te presenteren in aanwezigheid van bewoners, ondernemers, agrariërs, bestuurders, deskundigen en andere betrokkenen die de commissieleden tijdens werkbezoeken aan Groningen hebben gesproken.'
Afgelopen zomer en najaar vonden de openbare verhoren plaats van de parlementaire enquêtecommissie. Verslaggevers Tristan Braakman en Mario Miskovic volgden de verhoren en maakten na afloop de balans op. Eén van de belangrijkste conclusies: geld was bij gaswinning belangrijker dan veiligheid.