Supporters FC Groningen boycotten uitwedstrijd tegen sc Heerenveen

FC Groningen-supporters bij Heerenveen in 2018
FC Groningen-supporters bij Heerenveen in 2018 © Orange Pictures
De supportersvereniging van FC Groningen heeft in samenspraak met de club en de fanatieke aanhang besloten om de wedstrijd van komende zondag, tegen sc Heerenveen, te boycotten. Aanleiding is dat er maar zeshonderd supporters vanuit Groningen mogen afreizen.
Het uitvak in het Abe Lenstra Stadion heeft plek voor zo'n twaalfhonderd supporters van de bezoekende club. Al sinds jaar en dag is dat vak uitverkocht tijdens de wedstrijd sc Heerenveen - FC Groningen. De burgemeester van Heerenveen, Tjeerd van der Zwan, heeft nu besloten om slechts de helft van de supporters toe te laten.
Het is jammer dat een kleine groep het op deze manier verpest voor de andere, welwillende aanhangers van de club
Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen

Ongeregeldheden

'Het uitgangspunt in Heerenveen is altijd de gastvrijheid en toegankelijkheid. Maar tegelijkertijd willen we ook dat alle supporters veilig kunnen genieten van een voetbalwedstrijd, waar ze in het stadion ook zitten', zegt burgemeester Van der Zwan.
'Dat geldt voor iedereen, in en om het stadion. Het mag niet zo zijn dat personeel, toeschouwers, spelers, politiemensen of stewards zich onveilig voelen. In de afgelopen seizoenen zijn er jaar op jaar verstoringen van de openbare orde geweest bij de onderlinge wedstrijden in Heerenveen. Bovendien zorgde een kleine groep aanhangers van FC Groningen bij hun recente uitwedstrijden voor ongeregeldheden. We begrijpen dat het voor een groep supporters uit Groningen teleurstellend is. Het is jammer dat een kleine groep het op deze manier verpest voor de andere, welwillende aanhangers van de club'.
Wij tolereren geen enkel gedrag dat niet past
Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen

FC is 'enorm teleurgesteld'

'Wij zijn enorm teleurgesteld door de maatregelen waar we een aantal dagen voor de wedstrijd mee geconfronteerd worden. Wij tolereren geen enkel gedrag dat niet past. Als mensen zich niet gedragen, dan treden we op. Nu wordt weer de hele groep gestraft. Op voorhand. Dat past niet bij ons beleid', reageert algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen.
We gaan wel allemaal acties uitrollen, maar ik wil nog niet zeggen welke dat zijn
John de Jonge van de supportersvereniging van de FC

Boycot

De supportersvereniging van FC Groningen heeft nu, in samenspraak met de andere supportersgeledingen en FC Groningen zelf, besloten om de wedstrijd te boycotten. 'We gaan wel allemaal acties uitrollen, maar ik wil nog niet zeggen welke dat zijn', zegt voorzitter John de Jonge van de supportersvereniging. 'We zijn op dit moment bezig om een demonstratie aan te melden bij de gemeente Heerenveen. Het demonstratierecht is een groot recht, waar wij gebruik van willen maken. We komen sowieso met minder dan 250 mensen, want dan hebben we geen vergunning nodig', legt de voorzitter van de supportersvereniging uit.

Wel mensen in uitvak

Er zullen tijdens de wedstrijd wel supporters in het uitvak zitten. 'We gaan mensen afvaardigen, maar ik wil niet zeggen hoeveel. Op die manier moet het uitvak wel ingericht worden en moet Heerenveen de organisatie optuigen.'
De supporters hebben besloten om een boycot uit te voeren, omdat er anders gekozen moet worden tussen mensen die allemaal een kaartje hebben gekocht. 'En dat is niet te doen', zegt De Jonge. 'Want dan moeten we onderscheid gaan maken en dat kan niet.'
'We snappen de acties van de supporters heel goed. Je kunt geen keuze maken tussen alle mensen die wel een kaartje hebben gekocht', reageert Gudde.
De wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Groningen begint zondag om 12.15 uur.