Iconische platenhoezen fotostudio Hipgnosis komen tot leven in Groninger Museum

Een impressie van een deel van de Hipgnosis-tentoonstelling in het Groninger Museum
Een impressie van een deel van de Hipgnosis-tentoonstelling in het Groninger Museum © Remco in 't Hof/RTV Noord
Nu Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag bol staat van de popmuziek, probeert het Groninger Museum ervan te profiteren. Dat doen ze met de foto-expositie 'The Art Of Hipgnosis'. Een beroemde fotostudio uit London die legendarische albumcovers ontwierp van bijvoorbeeld Pink Floyd, Genesis en Led Zeppelin.
De brandende man op de albumcover van Pink Floyds album I wish you where here, staat echt in brand. Het is een Californische stuntman die voor de gelegenheid ondergedompeld werd in benzine om deze plaat te kunnen maken. Die foto had dus nogal wat voeten in de aarde, maar het resultaat is verbluffend en tot op de dag van vandaag is de foto een icoon in de globale popgeschiedenis.
Iconische platenhoezen fotostudio Hipgnosis komen tot leven in Groninger Museum
Deze platenhoes is een van de best gelukte albumcovers van het fotocollectief Hipgnosis uit Londen, dat in de jaren zeventig tekende voor tal van opvallende covers van bands als Genesis, 10CC, Peter Gabriel, Paul McCartney en de al genoemde Pink Floyd en Led Zeppelin.

Iconisch

Op de expositie is goed te zien hoe een albumcover tot stand kwam en hoe het proces verliep om tot deze nu iconische hoezen te komen. 'Het is voor mij een trip down to memory lane,' zegt museumdirecteur Andreas Blühm. 'Ik hield van die bands, ik ben ermee opgegroeid. Op deze tentoonstelling zie je hoe de fotograaf en de vormgever vroeger te werk gingen, heel puur, geen fotoshop.'
Blühm heeft de fototentoonstelling samen met Hipgnosis-oprichter Aubrey Powell samengesteld. Het meeste komt uit het privéarchief van Powell. 'Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van dit legendarisch ontwerpcollectief', zegt Blühm. 'Ik ben er trots op dat dit nu in Groningen voor het eerst te zien is.'
De tentoonstelling The Art of Hipgnosis is te bezichtigen van 19 januari tot en met mei 2023.