Hogelandster partijen willen betere onderbouwing voor nieuw gemeentehuis

Het gemeentehuis in Uithuizen
Het gemeentehuis in Uithuizen © RTV Noord
Een deel van de gemeenteraad van Het Hogeland twijfelt over de bouw van een nieuw gemeentehuis. In de raadsvergadering van woensdagavond vroeg de oppositie om meer informatie. Het college is voorstander van nieuwbouw, omdat de huidige onderkomens niet meer zouden voldoen aan en de eisen van deze tijd.
In de huidige gebouwen in Winsum, Leens en Uithuizen is de dienstverlening verspreid, en daarmee niet meer optimaal, vindt het college. In een nieuw complex zou dit verbeteren. Toch zetten partijen hier hun vraagtekens bij.

'Niet genoeg informatie om keuze te maken'

'Wij vinden dat de huidige huisvesting beter onderzocht moet worden', zegt CDA-fractievoorzitter Kor Berghuis, die aandringt op beter onderzoek naar uitbreiding van de bestaande gebouwen. 'We zijn appels met peren aan het vergelijken', stelt hij.
De partij wil een betere onderbouwing voordat ze kiezen voor wel of geen nieuwbouw. Ook de andere oppositiepartijen vinden de onderzochte mogelijkheden te summier en onvolledig.
De raad heeft eerder besloten dat de kosten voor de toekomstige huisvesting niet hoger mogen zijn dan de huidige kosten voor huisvesting. 'Blijven we wel binnen deze kosten met nieuwbouw? Moeten we dit wel doen terwijl we waarschijnlijk minder geld van Den Haag krijgen? Is dit niet een financieel ravijn waar we instappen?', luidt de kritiek.
Naast de oppositiefracties zitten ook coalitiepartijen nog met de nodige vragen. Zo dringt GemeenteBelangen, ook aan op een betere financiële onderbouwing en is het benieuwd of er naast nieuwbouw in Warffum, Baflo of Winsum ook naar andere plekken gekeken had kunnen worden. 'Het is misschien een beetje gek om 500 mensen in de kleine dorpen onder te brengen', aldus raadslid Kick Mulder. 'Misschien is er naast Winsum een andere plek mogelijk dichterbij de stad.'
GroenLinks vindt dat de keuze voor een nieuw gemeentehuis logisch is omdat de huidige gebouwen lastig te verduurzamen zijn. De partij vindt alleen wel dat de nieuwbouwkeuze goed uitgelegd moet worden aan de inwoners.

Genoeg onderzocht

Wethouder Stefan van Keijzerswaard (VVD) heeft GemeenteBelangen toegezegd de financiële onderbouwing nog uitgebreider toe te lichten. Het college is echter niet van plan om daarbovenop nog meer onderbouwing voor de plannen te geven. 'Ik zou niet willen adviseren om nog meer te laten onderzoeken. Dat kost veel tijd en energie.'
'We hebben uitgebreid onderzoek gedaan. Nieuwbouw is volgens ons de meest logische keuze. Investeringen in de huidige gebouwen brengen ook hoge kosten met zich mee. Als het gaat om verduurzamen, dan is het lastig de doelstelling in de bestaande gebouwen te halen', aldus de wethouder.
Het college vindt ook de locatiekeuze een logische omdat Winsum, Baflo en Warffum goed bereikbaar zijn met het openbaarvervoer en deze plekken centraal in de gemeente liggen.
Op woensdag 1 februari staat het onderwerp weer op de agenda. Dan wordt besloten of er een nieuw gemeentehuis komt.