Nieuwbouw theater De Molenberg 9 miljoen euro duurder: plan moet terug naar tekentafel

De Molenberg in Delfzijl
De Molenberg in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
Delfzijl krijgt voorlopig geen nieuw theater met een nieuwe bibliotheek. De gemeente Eemsdelta gooit het huidige plan voor theater De Molenberg in de prullenbak, omdat het nieuwe cultuurcomplex ruim negen miljoen euro duurder zou worden dan begroot.
De gemeente rekende op 22,6 miljoen euro, maar door stijgende bouwkosten zou dit bedrag oplopen tot boven de dertig miljoen. Dat vinden burgemeester en wethouders te veel, waardoor het hele plan terug moet naar de tekentafel.

Sterk verouderd pand

Het gebouw van de De Molenberg nadert het einde van zijn levensduur. De techniek van het theater is weliswaar nog veilig, maar voldoet niet meer aan de huidige normen. Ook het dak heeft zijn langste tijd gehad. Cabaretier Guido Weijers voelde ooit tijdens zijn voorstelling op het podium de regendruppels op zijn hoofd vallen.
In 2019 koos de raad van de toenmalige gemeente Delfzijl voor nieuwbouw op de huidige plek. In het nieuwe gebouw, met een grote en een kleine theaterzaal, zouden ook de bibliotheek plus kunst- en cultuurinstelling IVAK komen. Daarvoor werd 22,6 miljoen euro begroot.

Eerder al pauze ingelast

In april vorig jaar bleek dat de bouw nog aanzienlijk duurder zou uitvallen. Hoeveel precies maakte de gemeente Eemsdelta destijds niet bekend. Wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie) laste een pauze in om verschillende scenario's te onderzoeken. Aannemers wilden zich niet vastleggen op een afgesproken prijs. Daar wilde de gemeente niet aan meewerken.
Na de zomer zou duidelijk worden welk scenario Eemsdelta zou uitwerken, maar het bleef lange tijd stil. Raadslid Janny Volmer van Fractie Volmer stelde vlak voor de feestdagen afgelopen december schriftelijke vragen, omdat er geen duidelijkheid kwam. Nu blijkt het dus te gaan om een budgetoverschrijding van 9,1 miljoen euro. Daarom trekt Eemsdelta de stekker eruit.
'Aannemers kunnen niet garanderen dat dit het bedrag gaat worden. Dus het risico was ook, als je nu zou beginnen, dat het project in de loop van de tijd duurder zou worden', zegt wethouder Meindert Joostens. 'Daarom hebben we gezegd: zo kunnen we niet doorgaan, dat is onverantwoord in de wetenschap dat huishoudens en bedrijven het op dit moment moeilijk hebben.'
Het ontwerp van het nieuwe cultuurcluster dat niet doorgaat
Het ontwerp van het nieuwe cultuurcluster dat niet doorgaat © Gemeente Eemsdelta

Plek voor gemeente in nieuwbouw?

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad nu voor te onderzoeken of meer partijen in het nieuwe gebouw willen komen. 'We kunnen bijvoorbeeld kijken of een combinatie met gemeentelijke huisvesting interessant kan zijn', zegt Joostens in een verklaring. Daarmee zouden kosten kunnen worden bespaard, doordat meer partijen gebruikmaken van hetzelfde pand.
Renovatie van het huidige complex is vooralsnog geen optie. De gemeente wil een nieuw cultuurcomplex in Delfzijl bouwen, mede omdat daarvoor zeven miljoen euro beschikbaar is gesteld vanuit het Nationaal Programma Groningen.