Ook directie FC Groningen niet naar Heerenveen: 'Zorgelijke en kwalijke ontwikkeling'

Het uitvak tijdens de laatste editie van de derby
Het uitvak tijdens de laatste editie van de derby © Orange Pictures
De directie van FC Groningen sluit zich aan bij de beslissing van FC-supporters om niet naar Friesland af te reizen voor het uitduel van zondagmiddag tegen sc Heerenveen. 'Wij hebben uit solidariteit besloten eveneens niet te gaan. Alleen de mensen die een functie hebben zijn bij de wedstrijd aanwezig', zegt directeur Wouter Gudde.
Volgens Gudde bekruipt hem steeds meer het gevoel dat de overheden in Nederland bewust bezig zijn om het bezoeken van uitwedstrijden door supporters te ontregelen en te ontmoedigen. 'Wij vinden dit een zeer zorgelijke en kwalijke ontwikkeling en zullen dit in de gesprekken die we de aankomende weken hierover hebben met onze ketenpartners bovenaan op de agenda zetten.'

Uitvak halveren

De gemeente Heerenveen kwam woensdag plotseling met aanvullende voorwaarden voor het uitvak. Zo mochten er ineens de helft minder FC Groningen-supporters naar Friesland afreizen. Het uitvak heeft plaats voor twaalfhonderd supporters. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen besloot slechts zeshonderd supporters toe te laten, tegen het zere been van verschillende supportersgroeperingen en directie van FC Groningen.
Niet alleen binnen FC Groningen wordt de beslissing van burgemeester Van der Zwan in twijfel getrokken. Ook de fanatieke supporters van sc Heerenveen, Nieuw Noord, hekelen het besluit om het uitvak te halveren. De Heerenveen-supporters hebben besloten om de geplande sfeeractie van zondagmiddag niet door te laten gaan. 'Geen interactie, geen sfeeractie', aldus Nieuw Noord.

Demonstratie in Heerenveen

De supportersvereniging van FC Groningen gaat zondag naar eigen zeggen allemaal acties uitrollen. Voorzitter John de Jonge van de supportersvereniging wil onder meer demonstreren in Heerenveen. De demonstratie is formeel ingediend, laat De Jonge weten. 'Het demonstratierecht is een groot recht, waar wij gebruik van willen maken.'
Ook in 2011 heerste er onvrede onder fans van FC Groningen over supportersbeleid
Ook in 2011 heerste er onvrede onder fans van FC Groningen over supportersbeleid © ANP

Spelers en staf

Spelers en staf, waaronder technisch directeur Mark-Jan Fledderus en Art Langeler (hoofd voetbalontwikkeling) zijn wel aanwezig in het Abe Lenstra Stadion. 'De spelers en de technische staf moeten zondag met elkaar namelijk een resultaat zien te halen in een voor ons belangrijke wedstrijd, waarmee wij onze supporters trots kunnen maken. Vanzelfsprekend voelen Mark-Jan en Art zich ook solidair met onze supporters. We hebben dit besproken met de Supportersvereniging en zij begrijpen ons standpunt', zegt Gudde.