Donar en Leiden strijden voor finaleplek in bekertoernooi: 'Ik verwacht een heel intense wedstrijd'

Jan Stalman in zijn tijd als assistent-coach bij Donar
Jan Stalman in zijn tijd als assistent-coach bij Donar © JK Beeld
Voor Donar wordt het een belangrijk weekend. De Groningse basketballers spelen in de halve finale van het bekertoernooi een tweeluik tegen ZZ Leiden. Voor Jan Stalman uit Stadskanaal is het duel extra beladen. Hij won vorig jaar als assistent-coach de beker met Donar, dit seizoen werkt hij in die rol bij ZZ Leiden.
'Ja, ik kan inderdaad twee jaar op rij de beker winnen, haha. Daar heb ik de afgelopen week natuurlijk ook al over nagedacht, maar goed, we zijn er nog lang niet', aldus Stalman, die twee jaar assistent was bij Donar (2020-2022). 'Het blijft natuurlijk speciaal en leuk om weer in Plaza te zijn. Het is wel apart om aan de andere kant te zitten, maar goed, dat is nu zo', zegt de Groninger in Leidse dienst.
Jan Stalman (tweede van rechts) won vorig jaar de beker met Donar
Jan Stalman (tweede van rechts) won vorig jaar de beker met Donar © Karel-Jan Buurke

'Donar doet weer mee'

Na een zeer stroef begin van het seizoen, lijkt Donar bezig aan een opmars. De laatste vier competitieduels werden gewonnen, en onlangs werd het tot dan toe ongeslagen Heroes Den Bosch in MartiniPlaza volledig weggespeeld in de kwartfinale van het bekertoernooi: 72-50. Stalman heeft Donar vanzelfsprekend vanaf het begin van het seizoen op afstand gevolgd.
'Ik heb vooral uitslagen bekeken van Donar, maar het was inderdaad geen beste start van het seizoen. Dat er iets niet klopte; dat kon je wel zien. Dingen, waarvan je wist dat spelers het zouden moeten kunnen, kwamen niet uit de verf. Dan worden er natuurlijk maatregelen genomen. Maar ik zei toen al: Donar is Donar, dus dat komt wel goed. En moet je nu kijken, ze hebben Den Bosch als eerste Nederlandse team weggevaagd, dus ze doen gewoon weer helemaal mee.'
Er staat heel veel op het spel
Jan Stalman

'Het loopt goed bij Leiden'

Waar Donar tot nu toe zes keer verloor in veertien duels in de BNXT League, heeft Leiden slechts drie keer verloren. Stalman ziet het ook bij zijn huidige ploeg steeds beter gaan.
'Ja, het loop echt goed bij ons. We hebben de stijgende lijn te pakken. Als ik bekijk hoe we gestart zijn, dan liep het vooral bij de eerste trainingen erg stroef. We hebben vervolgens een speler weggestuurd en toen kwam Wesley Alcegaire, waarna het goed begon te lopen. Het is mooi om te zien wat voor sprong deze groep gemaakt heeft, als je het vergelijkt met het begin van het seizoen.'
Leon Williams en de Groninger in Leidse dienst, Maarten Bouwknecht (rechts), op archiefbeeld
Leon Williams en de Groninger in Leidse dienst, Maarten Bouwknecht (rechts), op archiefbeeld © JK Beeld

'Wordt ontzettend leuk'

Inmiddels is Alcegaire vertrokken en heeft de club donderdag David Collins aangetrokken als vervanger. Verder speelt de Groningse spelverdeler Maarten Bouwknecht nog steeds in Leiden en is Roeland Schaftenaar, de broer van Donar-speler Olaf Schaftenaar, actief voor de club uit de Sleutelstad. Daarbij denkt Stalman dat het hoe dan ook een mooi duel wordt.
'Ik verwacht dat het een heel intense wedstrijd wordt. Daarmee bedoel ik dat beide teams er furieus voor zullen gaan. Dat moet ook, want het is gewoon een heel belangrijke pot. Er staat heel veel op het spel. Ik heb ook tegen de spelers gezegd dat ze alles moeten geven, want dat gaat Donar ook doen. Dus ik denk dat het ontzettend leuk wordt', besluit Stalman.

Livestream

De eerste wedstrijd van het tweeluik begint vrijdagavond om 20.00 uur in MartiniPlaza. Dat duel is live te volgen via een stream op onze website en app. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel. De return is zondag vanaf 17.00 uur in Leiden. De winnaar over twee duels plaatst zich voor de finale van het bekertoernooi.