Ineke van Gent: 'Lakken is binnen de overheid topsport geworden, dat moet stoppen'

Ineke van Gent op het strand
Ineke van Gent op het strand © ANP
Er moet binnen de overheid een serieuze gedragsverandering komen als het gaat om het openbaar maken van overheidsdocumenten. Dat zegt de voorzitter van het net nieuw ingestelde Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), Ineke van Gent.
De burgemeester van Schiermonnikoog is geschrokken van de manier waarop de overheid informatie moeilijk openbaar maakt. 'Het duurt te lang en het lakken is een soort topsport geworden binnen de overheid. Daar moeten we mee ophouden. Dat defensieve gedrag willen we aanpakken', aldus Van Gent in Nieuwsuur.
Ze vindt dat de overheid de grenzen van de wet oprekt. 'Zijpaadjes om iets maar niet openbaar te hoeven maken. Je ziet het wantrouwen tussen burger en overheid toenemen. Niet langer duiken, maar transparant zijn.'

Sleutelfiguren

Het adviescollege is ingesteld als onderdeel van de Wet Open Overheid (Woo), de wet die burgers toegang moet geven tot overheidsdocumenten. Vandaag bood het ACOI zijn eerste advies aan: alle werkgerelateerde chatberichten van mministers, staatssecretarissen, bestuurders en hoge ambtenaren, moeten worden opgeslagen.

Sms'jes

Aanleiding zijn de ten onrechte gewiste sms'jes van premier Mark Rutte. 'Zoals hij het deed, kan niet. Dat moet echt anders. Smoesjes en geitenpaadjes kunnen niet meer. Heldere afspraken en heldere regels en het aan de achterkant goed organiseren.'