Geen Arriva-treinen vanwege staking: 'Niet gelukt een passende dienstregeling te maken' (update)

Een trein van Arriva
Een trein van Arriva © Jos Schuurman/FPS
Arriva laat vrijdag geen treinen rijden in het Noorden en de rest van Nederland. Het is op de tweede stakingsdag niet gelukt 'een passende dienstregeling te maken met de medewerkers die zich niet als staker hebben gemeld', laat de vervoerder in een verklaring weten.
Er wordt geen vervangend vervoer geregeld voor alle uitgevallen treinen. 'Arriva wil niets liever dan haar reizigers naar hun werk of school brengen, maar wil er ook voor instaan dat reizigers weer huiswaarts kunnen reizen. Die zekerheid kunnen we onze reizigers vandaag helaas niet bieden.'
Volgens woordvoerder Jantina Oosterhoff was het geen optie af en toe een trein te laten rijden. 'Machinisten moeten steeds weer van de ene naar de andere trein lopen. Dat betekent dat je alleen een paar korte ritten kan rijden. Nu kiezen we voor duidelijkheid', vertelt ze bij Edwin op Noord.
Arriva is naast het Noorden ook actief in Limburg, in de regio Achterhoek/Rivierenland en de Vechtdallijnen (Zwolle - Emmen en Almelo - Mariënberg). Alle treinen op deze trajecten vallen uit. De nachttrein Groningen-Schiphol rijdt wel, net als de treinen van NS.

Businzet niet duidelijk

De exacte impact op de busdienstregeling van Arriva is vrijdagochtend vroeg nog niet bekend. Naar verwachting zijn de gevolgen hetzelfde als bij eerdere stakingen. 'Dat betekent dat reizigers er niet met zekerheid vanuit kunnen gaan dat hun bus rijdt.' Volgens Arriva reed donderdag ruim de helft van de bussen, maar of dat weer zo gaat zijn, is niet bekend. De reisplanner, die er continu uitklapte, werkt inmiddels wel weer.
Reizigers met een abonnement bij Arriva kunnen de kosten declareren bij het vervoersbedrijf. Mensen met een treinkaartje wordt gevraagd zich te melden bij de klantenservice.
Qbuzz meldt vrijdagochtend dat de helft van de bussen, die zouden rijden volgens dienstregeling, de weg op is. Toch wordt geadviseerd alternatief vervoer te zoeken of de reis uit te stellen. 'Zodra een rit uitvalt door de staking, melden we dat meteen zodat dat bij 9292 en op de panelen bij de bushalte zichtbaar is.'

Stukgelopen cao-onderhandelingen

Machinisten, conducteurs en buschauffeurs staken om een betere cao af te dwingen in het openbaar verover. Het overleg met vakbond FNV en de werkgevers liep eerder deze week spaak, waarna FNV nieuwe stakingen aankondigde. Volgens werkgeversvereniging VWOV is er een 'bovengemiddeld hoog loonbod' van acht procent gedaan, maar FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.
Dit bericht is aangevuld met uitspraken van Arriva-woordvoerder Jantina Oosterhoff bij Edwin op Noord.