Lopend Vuur: Goed dat er een chipplicht voor katten komt

© Theo Sikkema/RTV Noord
Nederland krijgt een landelijke chip- en registratieplicht voor katten. Met dat besluit wil minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bewerkstelligen dat kwijtgeraakte katten sneller en vaker herenigd worden met hun baasje. Bovendien zou daarmee de aanpak van zwerfkatten zonder eigenaar ondersteund kunnen worden.
Volgens het ministerie worden jaarlijks zo'n 60.000 katten als vermist opgegeven. De opvang daarvan zou gemeenten zo'n 5 miljoen euro per jaar kosten. Gemeenten zijn namelijk verplicht om gevonden huisdieren twee weken op te vangen. Komt de eigenaar het dier binnen die twee weken niet ophalen, dan wordt het dier overgedragen aan de opvang waar het verblijft. Het jaagt de gemeenten dus op kosten. De minister denkt ook dat het chippen en registreren het gemakkelijker maakt om eigenaren op hun verantwoordelijkheid aan te spreken.
In ons land wonen zo'n 2,9 miljoen huiskatten. De Dierenbescherming reageert verheugd op de beslissing van de minister. De organisatie voert al jaren actie voor de verplichting, onder meer om vermiste katten sneller te kunnen terugbrengen bij hun baasje.
Ons Lopend Vuur: Goed dat er een chipplicht voor katten komt
Door een technisch mankement duurt het uitbrengen van een stem langer dan normaal.

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Staking

'De stakers hebben gelijk', was ons Lopend Vuur van donderdag. Van de 2678 stemmers was 67 procent het hiermee eens.