Vrachtwagens doordeweeks geweerd van smalle brug in Onderdendam

De Zijlvesterbrug in Onderdendam
De Zijlvesterbrug in Onderdendam © Provincie Groningen
De provincie en gemeente Het Hogeland nemen maatregelen tegen verkeersoverlast in Onderdendam. Een van de maatregelen is het weren van vrachtwagens over de Zijlvesterbrug in het dorp vanaf 1 maart. Plannen voor een landbouwsluis op de Trekweg naar Onderdendam gaan definitief niet door.
Dat maakte de provincie donderdagavond bekend tijdens een inwonersbijeenkomst.

Opstoppingen

Onderdendamsters maken zich al jaren zorgen over de verkeersveiligheid in het dorp en ervaren overlast van vrachtverkeer en ander zwaar verkeer dat door de smalle straten rijdt. 'De klachten gaan onder andere over doorstromingsproblemen: het zware verkeer zorgt voor opstoppingen, trillings- en geluidsoverlast en onveilige verkeerssituaties door de drukte en soms te hoge snelheid', aldus de provincie.
Een vrachtwagen in de nauwe straten van Onderdendam
Een vrachtwagen in de nauwe straten van Onderdendam © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Wegversmallingen tegen sluipverkeer

Ook komt er een proef met wegversmallingen op de Winsumerweg, Middelstumerweg, Bedumerweg, Stadsweg en Achterweg. Deze maatregelen moeten de snelheid verlagen en sluipverkeer tegengaan. De proef duurt tot het einde van dit jaar. Verder gaat de provincie dit jaar verkeersdrempels aanleggen op de N966 richting Winsum.

Verkeersonderzoek

Als basis voor de nieuwe verkeersmaatregelen heeft de gemeente samen met de provincie een verkeersonderzoek laten uitvoeren. Uit het onderzoek blijkt dat het meeste verkeer door Onderdendam naar de N46 uit de omgeving van Winsum, Baflo en Warffum komt.
'Maar 13 procent van het verkeer komt vanuit het dorp of heeft een bestemming in het dorp. Afsluiten van De Vennenweg, Warffumerweg of beide wegen lost de problemen niet genoeg op. De verkeersdrukte werd maar 15 procent minder bij het afsluiten van beide wegen', staat in het onderzoek.

Verbod voor vrachtwagen

Het verbod voor vrachtwagens over de Zijlvesterbrug geldt doordeweeks van 07.00 uur tot 18.00 uur. Landbouwverkeer, lijnbussen en hulpdiensten zijn uitgezonderd van het verbod. Borden op provinciale wegen moeten volgens de provincie vrachtwagenchauffeurs op tijd waarschuwen voor het verbod.