Curator is dicht bij overname thuishulp-tak Noorderzorg

Een vrouw krijgt huishoudelijke hulp (foto ter illustratie)
Een vrouw krijgt huishoudelijke hulp (foto ter illustratie) © Patricia Rehe/ ANP
De overname van de failliete huishoudelijke hulp-tak van Noorderzorg is bijna rond. Curator Hans Silvius verwacht de cliënten en het personeel voor 1 februari over te kunnen dragen aan een nieuwe eigenaar.
Vier partijen hebben een bieding gedaan. 'De komende dagen voeren we diepgaande gesprekken om te kijken of we de overdracht snel kunnen realiseren', laat Silvius vrijdag weten.

Meer dan drie ton tekort

Zo'n vierhonderd cliënten in de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland kregen huishoudelijke hulp van Noorderzorg Diensten Thuis. Het bedrijf vroeg vlak voor de jaarwisseling faillissement aan, omdat het volgens Noorderzorg niet langer rendabel was.
Het tekort was volgens de curator opgelopen tot circa 350.000 euro. 'Dat is bij een omzet die zij hadden best wel veel. Dat haal je niet zomaar in, want de marges op huishoudelijke ondersteuning zijn niet zo groot. Als je tegenvallers hebt, moet je veel doen om dat terug te verdienen', zegt Silvius.
Wie de vier overnamekandidaten zijn, kan de curator nog niet zeggen. Mogelijk gaan de cliënten en negentig medewerkers over naar een groter bedrijf. In beide gemeenten zijn naast Noorderzorg ook Miep Huishoudservice en Beter Thuis wonen actief, twee grotere spelers die ook elders in het land zitten. Voor kleine bedrijven is het aanbieden van huishoudelijke hulp niet lucratief.

Hulp gezocht voor klein deel cliënten

De huishoudelijke hulp blijft voor het overgrote deel van de cliënten gewoon doorgaan, aangezien het personeel voorlopig wordt doorbetaald door het UWV. Voor 44 cliënten geldt dat niet, aangezien zij hulp kregen van medewerkers die een tijdelijk contract hadden bij Noorderzorg dat kort voor het faillissement afliep. Zij kunnen niet doorbetaald worden.
De gemeente Het Hogeland laat weten dat voor de helft van die groep cliënten inmiddels een oplossing is gevonden. Voor de andere helft wordt 'naarstig' naar een oplossing gezocht. De thuiszorgtak en de woonzorglocaties van Noorderzorg in Uithuizen, Uithuizermeeden en Delfzijl vallen buiten het faillissement.