Nog geen duidelijkheid over oplevering stikstoffabriek Zuidbroek

De stikstoffabriek in Zuidbroek
De stikstoffabriek in Zuidbroek © Steven Radersma/RTV Noord
Er is nog steeds geen duidelijkheid of de stikstoffabriek bij Zuidbroek op korte termijn wordt afgebouwd. Eind deze week zou de hoofdaannemer een plan presenteren, maar de bekendmaking daarvan is vertraagd.
Eerder deze maand zette hoofdaannemer Air Products bouwvakkers van onderaannemer Ballast Nedam buiten de poort. Dat gebeurde nadat Air Products na een slepend conflict het contract met Ballast Nedam beëindigde. De hoofdaannemer moest daarna op zoek naar een nieuwe aannemer om de werkzaamheden aan de fabriek af te ronden.

Begin volgende week meer duidelijk

Volgens opdrachtgever Gasunie heeft hoofdaannemer Air Products zich wel aan de afspraak gehouden en een plan van aanpak opgeleverd. Toch kan de inhoud daarvan nog niet naar buiten. 'Daar kan ik nu niet op vooruitlopen, begin volgende week kan ik daar meer over zeggen’, zegt een woordvoerder van Gasunie.
Politiek Den Haag moet volgens de woordvoerder eerst worden geïnformeerd. ‘Het is niet netjes als de politiek nieuws over de fabriek uit het nieuws haalt.’
Bouw opnieuw vertraagd?
'Dat de Kamer eerst moet worden geïnformeerd, kán erop duiden dat de oplevering weer is vertraagd', denkt verslaggever Tristan Braakman. 'De oplevering is politiek gevoelig omdat de fabriek al begin 2022 in gebruik zou zijn. Het kan bijna niet anders dan dat het conflict en het zoeken van een nieuwe aannemer zorgt voor nieuwe vertraging.'
In de fabriek in Zuidbroek wordt buitenlands gas straks geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Met de aanstaande sluiting van het Groninger gasveld speelt de fabriek een belangrijke rol in de energievoorziening.