Voltallige Groninger gemeenteraad dringt aan op behoud kinderhartcentrum UMCG

De voltallige gemeenteraad van Groningen doet nogmaals een dringende oproep om de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG te behouden. Alle twaalf partijen hebben een statement opgesteld richting minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en de Tweede Kamer.
'Uit de impactanalyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is gebleken dat de impact van het wegnemen van de kinderhartzorg uit het UMCG groot is', schrijven de fracties.
Ze wijzen onder meer op de toegankelijkheid van acute zorg, die in Noordoost-Nederland in het geding dreigt te komen. 'Ook heeft het weghalen van het kinderhartcentrum uit het UMCG gevolgen voor andere zorg in het UMCG en andere ziekenhuizen, omdat het UMCG een sterke regionale functie heeft.'

Ziekenhuizen moeten er voor april uitkomen

Op dit moment zijn er nog vier umc’s die een centrum voor aangeboren hartafwijkingen hebben. Naast het UMC Groningen zijn dat het Erasmus MC in Rotterdam, het Leids UMC en het UMC Utrecht. Kuipers heeft de ziekenhuizen verzocht er gezamenlijk uit te komen en te bepalen welke twee umc's de kinderhartchirurgie onder zich krijgen. Komen ze er voor april niet uit, dan hakt Kuipers zelf de knoop door. De raadsfracties in Groningen roepen de zorgminister op 'om het belang van regionale spreiding zwaarwegend mee te laten tellen'.

Meer actie van Groningse politiek

Het is niet de eerste keer dat alle fracties in de Groningse raad zich vinden op dit onderwerp. Zo werd in januari 2021 nog een motie aangenomen die minister Kuipers opriep om de afdeling kinderhartchirurgie in Groningen te behouden. In de andere gemeenteraden in de provincie werden soortgelijke moties aangenomen.
Eind vorig jaar schreven de commissarissen van de Koning van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland nog een brandbrief naar Kuipers om aan te dringen op het behoud van de kinderhartchirurgie in Groningen.