Geen nieuwe vergunningen voor zout- en gaswinning onder Waddenzee

Boorplatform in zee
Boorplatform in zee © Bug in Box/Flickr Creative Commons
De overheid geeft geen nieuwe vergunningen meer af voor gas- en zoutwinning onder de Waddenzee. Ook komen er geen vergunningen meer voor het zoeken naar gaswinningsgebieden op land.
De besluiten betekenen dat onder andere de NAM geen toestemming meer krijgt om te onderzoeken waar onder de grond gas zit, schrijft Omrop Fryslân.

Nog wel winningsvergunningen

Het kabinet heeft besloten dat er nog wel winningsvergunningen afgegeven kunnen worden. Dat gebeurt in gevallen waarin al een 'opsporingsvergunning' is gegeven en al bekend is waar en hoe het gas uit de grond kan worden gehaald.
Het is de bedoeling dat omwonenden meer worden betrokken bij nieuwe gaswinningsprojecten. Zij moeten een betere indruk krijgen van wat de winning voor hun omgeving betekent. Bovendien moeten ze op de een of andere manier meedelen in de opbrengst. Dat kan in de vorm van financiële bijdragen aan de omgeving, of via verwarming van hun huizen.

Wel nieuwe vergunningen voor Noordzee

Volgens het regeerakkoord wordt alleen de procedure voor het gasveld bij Ternaard nog afgemaakt. Bestaande gas- en zoutwinning moet daar op zijn laatst in 2035 klaar zijn.
Op de Waddenzee dus geen nieuwe vergunningen meer, op de Noordzee wel. Daar wordt juist ingezet op het sneller uitgeven van vergunningen voor kleine gasvelden.