Schadeloket gaat huizen versterken om herhaalschade te voorkomen: ‘Biedt hoop’

Een huis wordt onderzocht op funderingsschade
Een huis wordt onderzocht op funderingsschade © Reyer Boxem/Hollandse Hoogte
Stel je voor: in je huis zitten scheuren die lopen van de muur tot de fundering. De inspecteur komt langs en concludeert dat alleen de scheuren in de muur worden veroorzaakt door aardbevingen. De schade aan de fundering wordt niet hersteld. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) presenteert dinsdag een regeling waarbij het loket ook die schades gaat herstellen.
Herman Rinket uit Loppersum laat de schade aan zijn huis zien. Het honderden jaren oude pand in het centrum van het dorp heeft op meerdere plekken scheuren. ‘Kijk maar, we hebben een aantal schades die van boven zo de grond in lopen’, vertelt hij terwijl hij naar de haarscheuren wijst. De scheuren zijn al vaker gerepareerd.
Rinket vermoedt dat er een probleem is met zijn fundering, maar volgens het IMG kan dat niet zijn veroorzaakt door de aardbevingen. En dus wordt het niet gerepareerd, maar blijft het huis wel gevoelig voor andere schades.
Herman Rinket vertelt waar de scheuren te zien zijn:
IMG wil ook schade aan de fundering gaan herstellen

Fors probleem: duizenden panden

Zoals het huis van Rinket zijn er duizenden in het bevingsgebied. ‘Één op de twintig huizen met aardbevingsschade kampt met een verzwakte constructie’, zegt Jil Ligterink, programmamanager Duurzaam Herstel van het IMG. Dat kan bijvoorbeeld schade zijn aan de fundering, maar ook aan een draagmuur of het dak. ‘Het is een fors probleem.’
Het gaat om schade aan de constructie die niet wordt gezien als aardbevingsschade. Dan zou het nu al hersteld worden door het IMG. ‘Het is bedoeld voor woningen die onderliggende constructieve problemen hebben, waardoor schade snel terugkomt. We willen zoveel mogelijk herhaalschade voorkomen.’
Het komt steeds weer terug en daar word ik hartstikke ziek van
Herman Rinket
Dat is precies waar Herman Rinket mee te maken heeft. ‘Het is nu de derde of vierde keer dat de scheuren terugkomen, maar door het pleisterwerk kunnen we niet zien wat erachter zit. En er is niet in de grond gekeken naar de fundering. Dus we weten niet wat er aan de hand is. Maar het komt wel steeds weer terug en daar word ik hartstikke ziek van.’
Rinket is niet alleen gedupeerde, maar ook secretaris van het Groninger Gasberaad. Het gebrek aan ‘duurzaam herstel’ is de maatschappelijke organisatie al jaren een doorn in het oog. Ook de Tweede Kamer wil al langer dat dit soort problemen worden aangepakt. En ook het IMG zelf ging de bres op om funderingsproblemen aan te pakken. Bestuursvoorzitter Bas Kortmann pleitte voor een aanpassing van de wet om gedupeerden te kunnen helpen.
Het kabinet heeft vorig jaar al 350 miljoen euro voor de regeling uitgetrokken. Dat is een groot bedrag, maar niet voor niets. Het versterken van een fundering of constructie kost al gauw tienduizenden euro’s. Het is nog maar de vraag of dat genoeg is om alle huizen mee aan te pakken.

Proef met 300 woningen

Een proef met driehonderd woningen moet antwoord geven op die vraag. Het IMG gaat bij die nog niet versterkte woningen in het bevingsgebied onderzoeken hoe ze te werk moeten gaan. ‘Het is de bedoeling om te leren welke maatregelen we moeten uitvoeren en hoeveel die gaan kosten’, zegt Ligterink.
Bewoners die vermoeden dat er iets mis is met hun fundering, hoeven zich niet apart te melden bij het IMG. Bij nieuwe schademeldingen gaat het schadeloket kijken of er iets mis kan zijn met de constructie. ‘Uit het schaderapport volgt of er constructieve maatregelen moeten worden getroffen’, zegt Ligterink.

Hoop op zekerheid

Herman Rinket is namens het Groninger Gasberaad blij met de nieuwe regeling. ‘Wij hopen dat op deze manier zekerheid komt. Dat mensen niet steeds opnieuw schade moeten aangeven, dan een hele procedure in moeten waaruit dan uiteindelijk blijkt dat het IMG er niets mee kan.’
Voor zijn eigen huis heeft hij voorlopig nog geen duidelijkheid. Het is niet duidelijk over het pand voldoet aan de voorwaarden. Na de zomer moet daar meer duidelijkheid over komen, dan begint het IMG met de proef.