Westerkwartier pakt roekenoverlast aan, nesten worden naar andere plek gebracht

De nesten worden weggehaald
De nesten worden weggehaald © Jan Been/RTV Noord
Aan de Auwemalaan in Leek is de gemeente Westerkwartier begonnen met het weghalen van tientallen roekennesten. De nesten worden verplaatst naar een andere plek, in de hoop dat de vogels zullen volgen. Met de ingreep hoopt de gemeente de ernstige overlast weg te nemen die omwonenden ervaren.
Bewoners van de Auwemalaan en de Pastorije in het dorp ervaren al jaren overlast van poepende en krijsende roeken. In totaal werden in 2021 alleen al door bewoners van de omgeving in Leek 96 klachten ingediend. De gemeente telde er 165 nesten. Ook vanuit andere locaties in Leek en de dorpen Tolbert en Grijpskerk werd geklaagd over overlast. Uit een telling blijkt dat er zo’n duizend nesten in het Westerkwartier zijn. De meeste daarvan veroorzaken geen hinder, zegt de gemeente.

Beschermd

Westerkwartier trok zich de ergernis van de inwoners aan en besloot tot ingrijpen. Maar gemakkelijk gaat dat niet, want roeken en hun nesten zijn beschermd. Toch lukte het een ontheffing te krijgen bij de provincie om de nesten te verplaatsen naar zogeheten beheergebieden. De nesten van de Auwemalaan gaan onder meer naar het Schilligepad, aan de noordkant van de A7. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bureau Witteveen Groenprojecten en Advies. Met een hoogwerker halen de medewerkers de nesten uit de bomen.
De nesten zitten diep in de takken
De nesten zitten diep in de takken © Jan Been/RTV Noord

Lukt niet altijd

Sven Nelis is ecoloog namens Witteveen. Hij legt uit hoe ze te werk gaan: 'De nesten worden uit de bomen gezaagd. Die gaan dan met tak en al naar een beheerlocatie, een kilometer verderop. Daar kunnen ze geen overlast veroorzaken en kan de populatie verder gedijen.' De vogels worden gelokt door de geur van nesten. 'Eventueel kunnen we er roekengeluiden bij afspelen, zo lokken we ze.'
Het wegsnijden van de nesten is een hele klus. 'Het zijn best stevige nesten', zegt Nelis. 'Het zit allemaal tussen de takken, dus het uitzagen lukt niet altijd. Dan moet je het nest uit elkaar halen. Maar als je er een stuk of vijf hebt, dan is dat afdoende om te verplaatsen.'
Een van de verwijderde nesten
Een van de verwijderde nesten © Jan Been/RTV Noord
De gemeente heeft naast de Auwemalaan nog een aantal ernstige overlastlocaties aangewezen. Dat zijn de Oldebertweg en Pierkesveld in Leek en de Sportlaan, De Roder, de Burmanniastraat en de omgeving van zwembad De Griffioen in Grijpskerk. Ook op die plekken worden de nesten weggehaald en naar een beheergebied gebracht.

Zaklantaarns

Het beheerplan bestaat naast het verplaatsen van de nesten uit het inschakelen van vrijwilligers die met knipperende zaklantaarns de vogels proberen te verjagen en te voorkomen dat ze nesten bouwen op de genoemde overlastlocaties. Er hebben zich voldoende omwonenden gemeld om mee te helpen.
Vanaf eind januari mogen de vrijwilligers aan de slag. Ze worden daarbij begeleid door een ecoloog. Mocht een roek toch een nest bouwen, dan mogen de vrijwilligers doorgaan met verjagen totdat het eerste ei is gelegd.