Afgelopen: Donar doet goede zaken tegen ZZ Leiden in eerste halve finale

Leon Williams met de bal tegen ZZ Leiden
Leon Williams met de bal tegen ZZ Leiden © JK Beeld
It's Donar time! De Groningse basketballers spelen vanavond in MartiniPlaza de eerste halve finale van het bekertoernooi tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Donar heeft, na een aantal moeilijke maanden, eindelijk weer de vorm te pakken. Maar ook ZZ Leiden doet het goed en zal er op gebrand zijn om de finale te bereiken. Een ware kraker dus. Bekijk het duel hier live vanaf 20.00 uur.
Na een zeer matig begin van het seizoen lijkt Donar bezig aan een opmars. De laatste vier competitieduels werden winnend afgesloten, en onlangs werd het tot dan toe ongeslagen Heroes Den Bosch in MartiniPlaza volledig weggespeeld in de kwartfinale van het bekertoernooi: 72-50.
Maar waar Donar tot nu toe zes keer verloor in veertien duels in de BNXT League, heeft Leiden slechts drie keer verloren. Eerder dit seizoen ging het al twee keer fout tegen de Leidenaren. In de Sleutelstad had Donar niets in de melk te brokkelen (68-84), en in MartiniPlaza werd in het laatste kwart de zege verspeeld (62-70).

Broederstrijd en oud-bekenden

De Groningse spelverdeler Maarten Bouwknecht basketbalt in Leidse dienst, maar is vanavond weer voor even terug in zijn geboortestad en bij zijn oude club. Hij is niet de enige bekende. Roeland Schaftenaar, het broertje van Olaf Schaftenaar, staat op de loonlijst bij de bezoekers. Een ware broederstrijd dus.
Voor veel spelers van Donar is het ook een weerzien met hun voormalige assistent-trainer. Jan Stalman, Vorig jaar nog onderdeel van de technische staf van Donar, assisteert nu Leiden-coach Douglas Spradley.

Veel op het spel

Stalman kijkt uit naar het duel. 'Ik verwacht dat het een heel intense wedstrijd wordt. Daarmee bedoel ik dat beide teams er furieus voor zullen gaan. Dat moet ook, want het is gewoon een heel belangrijke pot. Er staat heel veel op het spel. Ik heb ook tegen de spelers gezegd dat ze alles moeten geven, want dat gaat Donar ook doen. Dus ik denk dat het ontzettend leuk wordt'

Verrassing bij Leiden

Worthy de Jong, ook wel bekend als Mister ZZ Leiden, is tijdelijk toegevoegd aan de selectie van de bezoekers. Eerder dit jaar kondigde hij aan zich te willen focussen op 3x3 basketbal en daarom te stoppen bij Leiden.
De Nederlands international heeft toestemming gekregen om zijn 3x3 programma te combineren met het spelen voor Leiden. De Jong is wedstrijdfit en zit bij de selectie vanavond.

Live

De tip-off is om 20.00 uur en het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel. De return is zondag vanaf 17.00 uur in Leiden. De winnaar over twee duels plaatst zich voor de finale van het bekertoernooi.