Donar deelt eerste tikje uit aan ZZ Leiden in strijd om finaleplaats

Andrej Magdevski onder de basket in het bekerduel tegen ZZ Leiden
Andrej Magdevski onder de basket in het bekerduel tegen ZZ Leiden © JKBeeld
De basketballers van Donar hebben vrijdagavond de eerste halve finale van het bekertoernooi gewonnen van ZZ Leiden: 68-63. De Groningers lieten in MartiniPlaza wederom zien terug in vorm te zijn. Er had wellicht zelfs meer in gezeten voor de mannen van coach Andrej Stimac.
Donar en ZZ Leiden begonnen met een goed gevoel aan het eerste duel. Een maand geleden was Leiden de topfavoriet geweest in deze halve finale, maar na de indrukwekkende zege van Donar in de kwartfinale tegen Heroes Den Bosch, zal er geen sprake van onderschatting geweest zijn bij de bezoekers.

Oude bekenden

Het was voor veel basketballers een weerzien met oude bekenden. De Groningse spelverdeler Maarten Bouwknecht basketbalt in Leidse dienst, maar was vrijdagavond weer voor even terug in zijn geboortestad. Roeland Schaftenaar draagt het groenblauw van ZZ Leiden en stond dus tegenover zijn broertje Olaf Schaftenaar.
Voor veel spelers van Donar was het ook een weerzien met hun voormalige assistent-trainer. Jan Stalman, Vorig jaar nog onderdeel van de technische staf van Donar, is nu de assistent van Leiden-coach Douglas Spradley. Een tweede bekerwinst op rij, na de cup met Donar vorig jaar, is na vrijdagavond voor hem iets verder weg.
Clay Mounce verliest de bal op weg naar de basket
Clay Mounce verliest de bal op weg naar de basket © JKbeeld

Mooie scores en terugkeer

Beide teams deden weinig voor elkaar onder in het eerste kwart. Willem Brandwijk (lay-up) en Clay Mounce (dunk) zorgde voor de hoogtepunten aan Groninger kant. Bij de bezoekers uit Leiden was het hoogtepunt de terugkeer van Worthy de Jong.
De all time-topscorer van de Leidenaren is (tijdelijk) weer onderdeel van de selectie en maakte in Plaza zijn rentree. Mede dankzij een mooie driepunter van De Jong ging het eerste kwart naar de bezoekers: 16-18.

Stuivertje wisselen

De Leidenaren begonnen beter aan het tweede kwart. Reden genoeg voor Donar-coach Andrej Stimac om een time-out aan te vragen. Leiden liep uit naar een marge van zes punten, maar zag de thuisploeg weer terug komen in het spel. Halverwege het tweede kwart was de stand weer gelijk: 28-28.
Het was stuivertje wisselen om de leiding. Donar won het tweede kwart, mede door een hoogtepuntje van Viktor Gaddefors. Een snelle uitbraak eindigde via Ronalds Zakis bij de Zweed, die na een prachtige dunk nog even aan de ring bleef hangen. De stand bij rust: 37-36.

Donar grijpt de leiding

Ook na rust stelde Donar niet teleur. De Groningers gaven weinig weg en speelden bij vlagen goed door de Leidense defensie heen. De thuisploeg liep zelfs uit: 51-45.
Donar had verder voor kunnen staan als het scherper was geweest vanaf de vrije worplijn. Slechts twaalf van de negentien pogingen waren raak.

Spannend laatste kwart

In het begin van het vierde kwart wist Leiden de marge te verkleinen. Door een driepunter van Roeland Schaftenaar werd het gat gehalveerd in drie punten. Vernon Taylor liet het Donar-publiek met een loepzuivere driepunter weer juichen. Bij een verschil van acht punten zag Leiden-coach Spradley zich genoodzaakt een time-out aan te vragen.
Het was niet voor niets. De bezoekers kwamen terug en verkleinde de achterstand naar slechts twee punten, met nog drie minuten op de klok. Maar Donar gaf weer gas bij en liep via driepunters van Ronalds Zakis en Clay Mounce verder weg. Het duel eindigde in het voordeel van de Groningers: 68-63. Donar bedankte een tevreden publiek, maar zal ook het gevoel gehad hebben dat met een beetje meer scherpte de score zelfs hoger had kunnen oplopen.
Tweede halve finale


De return is zondag vanaf 17.00 uur in Leiden. De winnaar over twee duels plaatst zich voor de finale van het bekertoernooi. Donar moet dan een voorsprong van vijf punten zien te verdedigen.