Warming-up: sc Heerenveen - FC Groningen

FC Groningen-spelers zijn blij met de goal tegen sc Heerenveen, in het vorige treffen
FC Groningen-spelers zijn blij met de goal tegen sc Heerenveen, in het vorige treffen © Pieter van der Woude/Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.
Het was me het weekje wel voor FC Groningen. Twee vertrekkende spelers, drie aanwinsten en onrust bij de supporters in aanloop naar de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Cyril Ngonge vertrok naar Hellas Verona en Neraysho Kasanwirjo werd overgenomen door Feyenoord. Hier tegenover stond de komst van drie Scandinaviërs: de Noor Johan Hove, Deen Mads Bech Sørensen en de Zweedse Irakees Aimar Sher.
Van de nieuwkomers lijken Bech Sørensen en Hove voor het duel met de Friezen meteen op een basisplaats af te stevenen. Verder wordt het puzzelen voor coach Dennis van der Ree, want door blessures zijn Nordin Musampa, Damil Dankerlui, Paulos Abraham, Laros Duarte, Marin Sverko en Thom van Bergen niet inzetbaar.
De Groningers zullen het ook zonder hun supporters moeten doen. Er zouden 1200 fans mee afreizen naar Heerenveen, maar toen op last van burgemeester Tjeerd van der Zwan de helft van dit aantal het duel mocht bijwonen, besloten de supporters helemaal af te zien van een bezoek aan de wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd zal er buiten het uitvak geprotesteerd worden tegen dit besluit door 249 supporters van de bezoekers.

De vorm: FC Groningen

FC Groningen verkeert in een heuse vormcrisis. De laatste vier competitieduels gingen allemaal verloren en daar kwam ook nog de beschamende bekernederlaag tegen Spakenburg tussendoor. De laatste driepunter van de Trots van het Noorden dateert alweer van zondag 23 oktober 2022 toen PSV met 4-2 verslagen werd. De Groningers staan op de vijftiende plaats in de eredivisie met twaalf punten uit zestien wedstrijden.

De vorm: sc Heerenveen

Heerenveen zit op dit moment in een stuk rustiger vaarwater. De ploeg onder leiding van coach Kees van Wonderen bezet een keurige achtste plek met 24 punten uit zestien wedstrijden. Na de hervatting van de competitie werd doelpuntloos gelijkgespeeld op bezoek bij RKC in Waalwijk, de thuiswedstrijd tegen het sterke AZ ging vorig weekend met 2-0 verloren. De laatste competitiezege voor de Friezen was een hele zoete; op 13 november jongstleden werd Cambuur met 2-1 verslagen.

Waar moeten we op letten?

Door de komst van de nieuwe spelers hoopt FC Groningen op nieuw elan in de selectie. Gezien de penibele situatie op de ranglijst moet de formatie van Van der Ree zo snel mogelijk punten zien te pakken om weg te komen uit de onderste regionen.
Of dat proces al tegen Heerenveen ingezet kan worden, moet blijken. Eenvoudig zal het zeker niet zijn, want met WK-keeper Andries Noppert heeft de middenmoter een uitstekende doelman in de goal staan die rustig leiding geeft aan zijn defensie.
Heerenveen kreeg dit seizoen slechts vijftien treffers tegen. Zelf scoren is dan weer een ander verhaal. Met slechts zestien treffers voor is Heerenveen na rode lantaarndrager Cambuur en FC Emmen de minst scorende formatie in de eredivisie.

Historie

FC Groningen en sc Heerenveen stonden 34 keer tegenover elkaar in Friesland waarvan zes duels werden afgewerkt in de eerste divisie. De bezoekers gingen zes keer met de volle buit huiswaarts. Negen keer kwam de Derby van het Noorden uit op een gelijkspel, Heerenveen wist negentien maal de punten in eigen huis te houden middels een overwinning.
De meeste recente editie vond plaats op 10 april 2022. Toen won Heerenveen met 3-1 door twee treffers van Sydney van Hooijdonk en een goal van Sven van Beek. Namens de FC scoorde Kasanwirjo. De laatste zege van de FC dateert van 1 mei 2016 toen er met 2-1 gewonnen werd in het Friese Haagje door de Groningers. Albert Rusnak tekende destijds voor de winnende treffer.

FC Groningen live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van van RTV Noord. sc Heerenveen-FC Groningen begint om 12.15 uur. De uitzending van FC Groningen live begint om 11.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Henk Elderman doet verslag vanuit het stadion en Azing Griever neemt de analyse vanuit de studio voor zijn rekening. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen:

Marin Sverko, Laros Duarte, Paulos Abraham, Nordin Musampa, Thom van Bergen en Damiel Dankerlui.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Verrips; Van Gelderen, Balker, Blokzijl, Sørensen, Määttä; Oratmangoen; Hove, Valente, Krüger; Pepi.