FC Groningen krijgt in slotfase deksel op de neus in Heerenveen

FC Groningen-speler Oratmangoen ziet Pelle van Amersfoort een hoogstandje uithalen © Orange Pictures/Pietere van der Woude
FC Groningen heeft zondagmiddag met 3-1 verloren van sc Heerenveen. De Groningers leken een punt binnen handbereik te hebben, maar twee doelpunten in twee minuten deden de ploeg van de ongelukkig wisselende coach Dennis van der Ree de das om.
Bij een 1-1 tussenstand in de 80ste minuut haalde Van der Ree verdedigers Thijmen Blokzijl en Liam van Gelderen naar de kant. Damil Dankerlui en Mike te Wierik kwamen in het veld. De wissels pakten dramatisch uit, want Heerenveen wist mede door de wijzigingen in de defensie twee keer te scoren. Meteen was het uit een corner Van Amersfoort die de bal ongedekt achter doelman Michael Verrips kopte. Een minuut later deelde Amin Sarr met zijn tweede van de middag de doodsteek uit aan de bezoekers.

Kater

Zo bleven de Groningers met een enorme kater achter want een punt meenemen uit het Abe Lenstra stadion leek lange tijd tot de mogelijkheden te behoren. Al binnen vijf minuten keken de bezoekers tegen een achterstand aan. Een lange bal van Heerenveen-keeper Andries Noppert werd verkeerd ingeschat door Blokzijl. Doelman Verrips kon de schade niet meer herstellen na een slimme voetbeweging van Sarr die vervolgens afwerkte. Heerenveen liet Groningen vervolgens komen. De ploeg wist weinig af te dwingen, maar een treffer van Florian Krüger vlak voor rust zette de wedstrijd op zijn kop.

Goal Krüger

De Duitser kreeg de bal na een mislukte corner en gemist schot van Pepi toevallig voor de voeten. Hij werkte vervolgens goed af. Zo zochten beide ploegen met een 1-1 tussenstand de kleedkamers op. Tomas Suslov viel in de tweede helft gedreven in namens FC Groningen en dwong Noppert onder meer tot een uiterste krachtsinspanning op een afstandsschot. Verrips hield de FC aan de overkant op de been met knappe reddingen op inzetten van Thom Haye en Pelle van Amersfoort.

Ongelukkige wissels

Tot de 80ste minuut wist de FC stand te houden. Van der Ree greep vervolgens uitermate ongelukkig in. De wissels in de defensie brachten de ploeg uit evenwicht. De organisatie was weg, twee tegentreffers volgden. Groningen blijft vijftiende in de eredivisie met twaalf punten uit zeventien duels. De laagste score in de geschiedenis van de groen-witten halverwege de competitie. Aanstaande donderdag staat voor de FC de cruciale thuiswedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden op het programma. De aftrap in Euroborg is om 18.45 uur.