Expeditie Grunnen bekijkt 'Het meisje met de parel' van wol

Joyce Kranenborg, Het wollen meisje met de parel en Laurinda Dos Santos Lucas
Joyce Kranenborg, Het wollen meisje met de parel en Laurinda Dos Santos Lucas © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Vaak komen de tips voor Expeditie Grunnen binnen via de Facebookpagina van het programma, ditmaal vindt het team een tip achter de ruitenwisser van het iconische busje.
‘Gisteren kregen we wel op een heel bijzondere manier een tip’, vertelt onliner Marthijs Veldthuis aan Expeditie Grunnen-presentatrice Joyce Kranenborg. Tijdens de opnames van de zaterdaguitzending vond het team een papiertje achter de ruitenwissers.
Veldthuis tovert het papiertje tevoorschijn: ‘Kom eens kijken bij Laurinda. Het Meisje met de parel van wol, met een echte parel!’ Onderaan het bericht staat een adres vermeld. ‘Dat vind ik leuk!’, constateert Kranenborg.

Een ‘wolderij’

Het bericht blijkt van Sidney Cosman te komen, de partner van Laurinda Dos Santos Lucas. Hij is verrast dat het team voor zijn deur staat. ‘Oh en dan komen jullie direct, ik zal even mijn vrouw er even bij halen.’
In het huis van Dos Santos Lucas en Cosman loop je al snel tegen de hobby van de vrouw des huizes aan. Dos Santos Lucas maakt schilderijen met wol. In de gang hangt een kunstwerk waarop het provinciehuis van Groningen prijkt. ‘Heeft dit ook ook een speciale naam?’, vraagt Kranenborg zich hardop af. ‘Eigenlijk niet. Laatst noemde iemand dit een wolderij, dat vond ik wel grappig.’

Een echte parel

Laurinda Dos Santos Lucas bij beide meisjes met de parels in het Mauritshuis
Laurinda Dos Santos Lucas bij beide meisjes met de parels in het Mauritshuis © Sidney Cosman
In de woonkamer hangt het pronkstuk van Dos Santos Lucas, ‘Het Meisje met de Parel.’ De kunstenares is er een aantal maanden bezig geweest met het schilderij van wol. ‘Op een gegeven moment ben ik maar helemaal opnieuw begonnen,’ vertelt ze over het proces. Na helemaal opnieuw begonnen te zijn, miste er toch nog iets aan het kunstwerk, toen wist Dos Santos Lucas het: een echte parel.
Het ‘wolderij’ van Dos Santos Lucas is zelfs nog in de buurt geweest bij het origineel. De partner van de kunstenares had geregeld dat het schilderij van wol in het Mauritshuis op visite mocht komen.
Dos Santos Lucas is inmiddels druk bezig met haar volgende kunstwerk. Dit wordt een eerbetoon aan haar onlangs overleden hond.

Dit en meer…

Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 ieder half uur op RTV Noord.